Összefogás az emberkereskedelem kiskorú áldozataiért

2022. 10. 28., p - 10:22
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Ezúttal kifejezetten a kiskorú áldozatok védelme és segítése, az áldozattá válásuk megelőzése és az elkövetők felelősségre vonása volt a témája annak a szakmai fórumnak, amelyen az érintett szakemberek vettek részt.

A rendőrség Teve utcai székházában 2022. október 27-én megtartott szakmai találkozót a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen szervezte. A fórum célja többek között a rendőrség, a gyermekvédelem, a szociális ellátás, a civil- és nemzetközi szervezetek, az áldozatsegítési-, egészségügyi-, oktatási intézmények közötti párbeszéd, együttműködés elősegítése az emberkereskedelem kiskorú áldozatainak védelme érdekében.

Mind a hazai gyakorlatban, mind a nemzetközi ajánlásokban is többször felmerülő kérdés az emberkereskedelem áldozatává vált gyermekek azonosítása és ellátása. A feladat komplex szemléletet és szakterületi együttműködést igényel. A közös munka, a párbeszéd és a szakfeladatok összehangolása, az egyes szakterületek tudatosságának növelése elősegíti a gyermekkereskedelem áldozatainak azonosítását és ellátását egyaránt.    

A mostani ülés témája a 2020 júliusában bevezetett általános védelmi intézkedés gyakorlati tapasztalatainak elemzése és értékelése volt. A szakemberek egyetértettek abban, hogy ezen intézkedés a szexuális szolgáltatásra felajánlkozás tilalmát megszegő kiskorúak esetében hatékonyan alkalmazott eszköz annak érdekében, hogy ne legyenek kitéve további szexuális kizsákmányolásnak és megfelelő támogatást, terápiát kaphassanak a gyermekvédelmi ellátásuk során.  

 

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Holttestet találtak Szegeden

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy holttestet találtak Szegeden. A nyomozók vizsgálják az eset körülményeit.