Nem csak október 1-jén figyelünk rájuk

2022. 10. 01., szo - 09:20
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság számára is kiemelten fontos az időskorúak védelme. A humor és a zene eszközével tartott prevenciós előadássorozatot Vas megyében Illés István, művésznevén „Ayala” az időseknek.

Illés István ny. r. alezredes – „Ayala” – „az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények, elszenvedett balesetek megelőzése” címmel tartott előadássorozatot, összesen 11 alkalommal, a 2022. szeptember 26. és 2022. szeptember 30. közötti időszakban Vas megyében. Számos településen, nyugdíjas klubokban, szociális otthonokban szellemes, humoros formában hívta fel az idősek figyelmét az őket leginkább érintő bűncselekmények elkövetési módszereire és a legfontosabb közlekedési szabályokra.

Az időskorúak az áldozattá válás szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb korcsoport; akik a csalók, a trükkös tolvajok, a betörők, illetve az árubemutatókhoz kapcsolódó termék-értékesítés miatt válnak áldozattá legtöbbször.

Az időskorúak védelme azzal biztosítható leginkább, ha segítünk nekik a megelőzési módszerek, valamint eszközök megismerésében.

Kérjük, hogy fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítsék idősebb rokonaiknak, ismerőseiknek is!

  • Ne engedjenek be senkit a lakásba, akinek személyazonosságáról nem győződtek meg hitelt érdemlően, még akkor se, ha hivatalos szerv, vagy vállalat képviselőjének mondja magát!
  • A nyugdíjfolyósító, valamint a szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek. Ezek az igazolványok a legtöbb esetben csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek, amelyeket az alkalmazottaknak felszólítás nélkül fel kell mutatniuk. Amennyiben mégsem teszik meg, kérni kell, hogy igazolják magukat. Ha a felszólításnak nem tesznek eleget, nem szabad beengedni őket a lakásba, de még az udvarra sem!
  • Amennyiben a hívatlan vendég már akaratuk ellenére belépett otthonukba, ne hagyják egy pillanatra sem felügyelet nélkül! Amennyiben kellő határozottsággal lépnek fel, meghátrál és távozni fog.
  • Amikor a „látogató” távozik, írják fel a gépkocsija rendszámát, színét, típusát!
  • Amennyiben unokájuk, hozzátartozójuk nevében, illetve vele kapcsolatban ismeretlen személy keresi telefonon, kérjék el a hívó fél telefonszámát és szakítsák meg a beszélgetést!
  • Hívják fel azt a hozzátartozójukat, akire a telefonáló hivatkozott és ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!
  • Idegenek előtt, nyilvános helyen családi kapcsolataikról, magánügyeikről ne beszéljenek! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek.
  • Amennyiben árubemutatóra kapnak meghívást, erről tájékoztassák fiatalabb hozzátartozójukat, illetve amennyiben lehetséges, kísérjék is el Önöket a programra!
  • Ha ismeretlen, külföldi telefonszámról érkezik hívás, ne fogadják, illetve semmiképpen se hívják vissza azt!
  • Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válnak, azonnal értesítsék a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárták a nyomozást

Az érdi rendőrök befejezték az eljárást egy 28 éves férfivel szemben, aki helyben és a környező településeken követett el számos vagyon elleni bűncselekményt.

 

Segítsen, ha felismeri!

A győri nyomozók az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.