Adathalászat

2021. 02. 05., p - 11:04
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, komoly anyagi károkat is okozhat. A bűnözők megtévesztő e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.

Az e-maileket és üzeneteket nagyon sok embernek elküldik, bízva abban, hogy néhányan bedőlnek és megadják az adataikat.
 

Az adathalászok jellemzően egy hamisított weboldalon keresztül próbálnak személyes és pénzügyi adatokhoz (tipikusan felhasználói név, jelszó, bankkártya adatok) jutni. Megbízható szervezetek, bankok, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó weboldalak, online fizetési szolgáltatók ismertségét kihasználva, azok weboldalait lemásolva igyekeznek a felhasználók bizalmába férkőzni.


A csalók e-mailt vagy közösségi oldalon, illetve egyéb üzenetküldő szolgáltatáson keresztül üzenetet küldenek a címzettnek, amiben ráveszik az e-mailben vagy üzenetben szereplő hivatkozás megnyitásra. Arra kérik a felhasználót, hogy jelentkezzen be valamilyen megbízható szervezet (levelezési szolgáltató, PayPal, eBay, bank stb.) honlapjához nagyon hasonlító weboldalon, amit azonban a csalók üzemeltetnek, és itt a megadott személyes és pénzügyi adatok a csalókhoz kerülnek.
 

Tipikus üzenetek

 • Frissítse jelszavát az alábbi linken!
 • Lépjen be a fiókjába, ellenkező esetben 24 órán belüli törlődik!
 • A mellékelt számla befizetéséhez a linken adja meg a bankkártya adatait!

 

Árulkodó jelek e-mailek, üzenetek

Bár az adathalász e-mailek és üzenetek egyre kifinomultabbak, viszonylag könnyű felismerni, hogy az e-mailt vagy üzenetet csalók küldték:

 • a küldő e-mail címe, bár hasonlít valamelyik megbízható szervezetéhez, attól eltér:
  • a második szintű tartomány névben: google helyett gooogle vagy g00gle vagy,
  • a legfelső szintű tartomány nevében (.hu, .com, stb.) google.com helyett google.xyz,
 • a szervezet hivatalos e-mail címe helyett privát emailről érkezik: pl. support@paypal.com helyett paypal@gmail.com,
 • olyan szolgáltató nevében küldték ki, akivel nem állunk kapcsolatban,
 • a levélben használt megszólítás általános, nem szerepel benne a címzett neve,
 • a szöveg helyesírási, nyelvhelyességi hibákat tartalmaz, magyartalan, valószínűsíthető, hogy fordítóprogrammal készült,
 • bár a megadott link látszólag hasonlít az eredeti oldal címére, a kattintás után a címsorban teljesen más jelenik meg.

 

Árulkodó jelek adathalász weboldalak

Az áloldalak sok esetben kinézetükben, szerkezetükben nagyon hasonlítanak az eredeti oldalhoz, más esetben csak a szervezet arculati elemeit (színek, logók) alkalmazzák egyszerűsített formában. Vannak azonban olyan egyértelmű jelek, amelyek jelzik, hogy áloldalról van szó.

 • A böngésző címsorában nem a szervezet hivatalos honlapjának internetes (URL) címe szerepel, hanem teljesen ismeretlen, a hivatalos oldal címére esetleg hasonlító más szöveg.
 • Az URL címben https helyett csak a http szerepel, vagyis az oldal nem rendelkezik tanúsítvánnyal és a felhasználó számítógépe és az oldal közötti kommunikáció sem titkosított.
 • A megbízható tanúsítvánnyal rendelkező oldalakat a böngészők általában jelzik (általában kis lakattal), illetve zöld jelzéssel a böngésző címsorában.

 

Javaslatok

 • Mindig ellenőrizze, hogy valóban a feladónak tűnő személy, szervezet küldte az e-mailt!
 • A bankok nem kérnek e-mailben bankkártya adatokat, más szervezeteknek pedig ne adja meg azokat!
 • Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
 • Amikor belép egy banki vagy bármilyen más oldalra, győződjön meg arról, hogy az valóban ahhoz a szervezethez tartozik! Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.

 

Fokozott ellenőrzés

A Tatabányai Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést tart 2024. május 18-án 12:00 órától május 19-én 24:00 óráig.