Biztonságban a közösségi oldalakon

2021. 02. 05., p - 10:58
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A közösségi oldalak kiváló lehetőséget biztosítanak az ismerőseinkkel való kapcsolattartásra, arra, hogy a velünk kapcsolatos információkat, eseményeket, élményeket barátainkkal, családtagjainkkal megosszuk.

Segítségükkel a kommunikáció könnyebbé vált, a megosztott személyes információk mennyisége ugrásszerűen megnőtt. A közösségi oldalak az előnyök mellett ugyanakkor kockázatot is jelentenek a felhasználóknak.

 

Személyes adatok megosztása

A közösségi oldalak lehetőséget biztosítanak a személyes adataink megadására, amelyek nem megfelelő biztonsági beállítások esetén mások, akár idegen részére is láthatóak lesznek.

Mindig mérlegelje, hogy milyen személyes adatot ad meg és azt is, hogy azt ki láthatja.

A személyes adatok, mint a születési hely, idő vagy lakcím, családi kapcsolatok visszaélésre adnak lehetőséget, így ezeket láthatóságát érdemes korlátozni.

 

Amit biztosan ne osszon meg!

  1. teljes születési dátum
  2. aktuális tartózkodási hely, különösen nyaralás vagy hosszabb távollét esetén
  3. lakcím
  4. telefonszám
  5. családi állapot és családi kapcsolatok
  6. képek a gyermekekről különösen névvel megjelölve
  7. képek földrajzi hely információval
  8. utazási tervei
  9. olyan információk, amiket nem osztana meg családjával, munkatársaival vagy a szomszédjaival.
  10. munkájával kapcsolatos aktualitások


Bejegyzések megosztása

Egy bejegyzés, fénykép, szintén tartalmazhat olyan információt, ami visszaéléshez vagy zaklatáshoz vezethet. Gondolja végig, hogy tényleg szükséges-e a bejegyzést, fényképet megosztani, illetve, hogy azt kivel osztja meg.

Több közösségi oldalon lehetőség van arra, hogy bejegyzést csak az ismerősei egy részével (pl. közeli családtagok) ossza meg.

A feltöltött információ, fénykép interneten történő terjedését nem tudjuk kontrollálni, így az eljuthat idegenekhez is!

 

Felhasználói fiókok biztonsága

A felhasználói fiókok (pl. közösségi oldalak, levelezési fiókok) védelme az ott tárolt adatok, információk, fényképek videók miatt különösen fontos. Ha illetéktelen személy lép be a felhasználói fiókba, az ott tárolt információkat ugyanúgy láthatja, még akkor is, ha azokat a profil tulajdonosa nem osztotta meg. A megszerzett információkkal visszaélhetnek, nagy nyilvánosság részére közzé tehetik vagy akár zsarolhatják is vele az áldozatot.

Az illetéktelen hozzáférés megelőzése érdekében válasszon megfelelő jelszót, amely nem kapcsolódik a személyéhez. A különböző oldalak többféle lehetőséget biztosítanak a felhasználói fiókok védelmére. Ismerje meg ezeket, válassza ki az Önnek megfelelőt.

A nem kizárólagosan használt számítógépen (iskolában, munkahelyen, ismerősnél, nyilvános helyen) mindig jelentkezzen ki a felhasználói fiókból, a böngésző bezárása nem elegendő, mivel az oldal újbóli megnyitása esetén belép az utoljára használt felhasználói fiókba. Az ilyen számítógépeken a felhasználói nevét és jelszavát soha ne jegyeztesse meg a böngészővel!

Részletesebben a FELHASZNÁLÓI FIÓKOK BIZTONSÁGA bejegyzésben olvashat.

 

Zaklatás

Az egyszerű kommunikációnak köszönhetően a közösségi oldalak színterei lehetnek az online zaklatásnak. A zaklatás megvalósulhat bántó, fenyegető, gúnyoldó személyes üzenetek vagy egy csoportban írt hozzászólások formájában. Az ilyen bejegyzéseket jelenteni lehet az oldal üzemeltetőjének. Javasoljuk, hogy készítsen róluk képernyőmentést, szakítsa meg a kapcsolatot a zaklatóval, tiltsa le, hogy ne léphessen kapcsolatba Önnel! Ha folytatja (más felhasználói fiókkal vagy más csatornán), forduljon a rendőrséghez!

 

Csalások

A közösségi oldalak lehetővé teszik, hogy idegenek is kapcsolatban lépjenek velünk. A rólunk közzétett információk alapján könnyen csalók céltáblájává válhatunk. Tipikus elkövetési forma, hogy nagyon kedvező üzleti lehetőséget kínálnak, minimális befektetéssel lehet szert tenni jelentős haszonra vagy külföldi jól fizető munkát ajánlanak némi közvetítői díjért cserébe. Óvakodjon az ilyen ajánlatoktól, mert ezek jellemzően csalóktól érkeznek!

A csalások másik formája az online nyereményjátékkal kapcsolatos. A csalók azzal keresik meg a kiszemelt áldozatot, hogy valamilyen nyereményjátékon nyert, de a nyeremény véglegesítéshez szükség van arra, hogy feltöltse egy telefonkártya egyenlegét vagy egy üzenetet küldjön el egy telefonszámra (ez szintén egyenleget tölt fel a saját számlánk terhére). Ne dőljön be az ilyen ajánlatoknak!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Helikopter az M5-ös sztráda felett

Motoros rendőrök és szolgálati helikopter bevonásával folytatta a fokozott ellenőrzést a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság az M5-ös autópályán.

 

Lezárták: 13 balhé lett a vége

Jelenleg is letartóztatásban van az a 20 éves fiatal, akit a bajai rendőrök még májusban vettek őrizetbe tucatnyi lopás miatt. Most befejezték az ügy vizsgálatát, és vádemelést javasolnak a gyanúsított ellen.

 

Sikeres ellenőrzést tartottak a rendőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság 2023. szeptember 28-án délelőtt az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények felfedése érdekében nagyszabású összehangolt akciót hajtott végre.

 

Lopás miatt keressük

A szegedi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik annak a nőnek az azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi üzletben napszemüveget lopott.