Biztonságos internethasználat

2021. 02. 06., szo - 17:53
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A technikai fejlődés következtében az internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbe tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent.

Digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adataink megfelelő védelem hiányában illetéktelen személyekhez kerülhetnek. Az elkövetők módszerei időről-időre változnak, de az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával jelentősen csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.

 

Biztonságos környezet megteremtése

A technikai megoldások – akárcsak az otthonunk védelmében – jelentik az első lépcsőt. Gondoskodjunk arról, hogy a számítógépünk és az otthoni hálózatunk is biztonságos legyen. Ennek érdekében:

 • Rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit! Mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat!
 • A vírusok (és egyéb kártékony programok) elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és frissítése!
 • Számítógépén a felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség! Mindennapos használatra biztonságosabb az általános (nem rendszergazdai jogosultsággal rendelkező) felhasználói fiók használata!
 • Ne állítsa a böngésző biztonsági beállításait az „ajánlott” szint alá!
 • Ismeretlen eredetű szoftvereket ne telepítsen!

 

Tudatos internethasználat

A legjobb zár és riasztó sem ér semmit, ha a tulajdonos átadja a kulcsot vagy a kódot, esetleg nyitva hagyja az ajtót és nem kapcsolja be a riasztót. Az interneten keresztül érkező veszélyek néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetőek:

 • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
 • Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre!
 • Belépéskor mindig gépelje be az URL címet, ne a kapott linkre kattintva lépjen be az oldalra!
 • Online bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi banki oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
 • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező (https előtag) oldalon adjon meg!

 

Adataink fokozott védelme

Otthon az értékeink (készpénz, ékszer) védelmére további megoldásokat (értéktároló, széf) használhatunk. A digitálisan tárolt adatainkat védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjunk el: egyrészt, hogy illetéktelen személyek ne férjenek hozzá, másrészt elvesztésük (pl. technikai probléma, szándékos károkozás) esetén is vissza tudjuk állítani őket.

 • Ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
 • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
 • Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
 • Egyéb oldalra vagy alkalmazásba közösségi profiljával történő bejelentkezés során ellenőrizze, hogy az oldal vagy alkalmazás milyen személyes adatához fér hozzá (születésnap, e-mail cím, ismerőseinek köre stb.)! Szükség esetén módosíthatja az elérhető információk körét.
 • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.
 • Rendszeresen készítsen biztonsági másolatot fontos adatairól. Erre alkalmas lehet egy külső merevlemez, amit csak a biztonsági mentés idejére csatlakoztatunk a számítógéphez vagy olyan online tárhely, amely tárolja a fájlok korábbi verzióját is.

 

100%-os biztonság nincs!

DE!

A biztonságos környezet megteremtésével, tudatos internethasználattal és adatainak fokozott védelmével biztonságosabbá teheti az internethasználatot.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem hittek neki

Kétszer is eltiltották a vezetéstől és három körözés volt érvényben az ellen a 24 éves ráckeresztúri férfi ellen, akinek tetteit öccse akarta magára vállalni.