Tartalomszűrés az OPENDNS Home segítségével

2021. 02. 08., h - 21:26
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az egyik külső DNS szolgáltató az OpenDNS a Home funkció használata esetén a névfeloldó szerverei figyelembe veszik az oldalon beállított szűrendő kategóriákat, így csak az ott beállított kategóriákba tartozó oldalak elérését fogja blokkolni. De hogyan működik ez?

Regisztráció az OPENDNS szolgáltatásra

Létre kell hozni egy felhasználói fiókot az OpenDNS honlapon, ahol meg lehet adni a kívánt beállításokat. A regisztráció során a rendszer érzékeli az IP címünket (routerünk külső IP címét), és a jövőben az erről az IP címről érkező névfeloldási kérésekre fogja alkalmazni a szűrési beállítások.

Ezért fontos, hogy a regisztrációt abból (vagyis az otthoni) hálózatból végezzük el, amelyre a szűrést alkalmazni kívánjuk!

Erről részletesebb információkat talál a következő linken:

 

OPENDNS szerverek beállítása

Be kell állítani a routeren az OpenDNS szolgáltató DNS szervereit.

Elsődleges DNS szerver

208.67.222.222

Másodlagos DNS szerver

208.67.220.220.

 

A beállítás módjáról a router használati útmutatójában, valamint az alábbi angol nyelvű oldalon kaphat információt: https://support.opendns.com/hc/en-us/sections/206253667-Individual-Router-Configurations

 

A dinamikus IP problémája

Dinamikus IP cím esetén az otthoni hálózatunk (routerünk) külső IP címe bizonyos időközönként megváltozik. A megváltozott IP címről érkező névfeloldási kéréseket az OpenDNS már nem köti a felhasználói fiókunkhoz, így nem is fogja alkalmazni rá a szűrési beállításokat.

Az új IP címről valahogyan tájékoztatni kell az OpenDNS rendszerét. Ezt megtehetjük az OpenDNS felhasználói fiókunkban is, hogy a korábban beállított IP címünket frissítjük az aktuális IP címünkre (ezt is csak otthoni hálózatból tegyük meg), de ez nem túl kényelmes. Az automatikus IP cím frissítésben segít az OpenDNS által működtett DNS-O-MATIC szolgáltatás.

A routerünkben beállítható, hogy IP cím változás estén az új IP címünket regisztrálja egy általunk megadott rendszerbe (ez jelen estben a DNS-O-MATIC lesz). A DNS-O-MATIC tájékoztatja az OpenDNS rendszert az új IP címről. A megfelelő beállításokat követően minden automatikusan, felhasználó beavatkozása nélkül történik.

 

Regisztráció a DNS-O-MATIC szolgáltatásra

Regisztráljunk az DNS-O-MTAC oldalán https://www.dnsomatic.com/

Adjuk hozzá egy szolgáltatást (jelen esetben az OpenDNS-t), ennek fogja elküldeni az új IP címünket.

Erről részletesebb információkat talál a következő linken:

 

Router beállítása az IP cím frissítésére

Állítsuk be a routerünkön, hogy az IP cím változásakor a router regisztrálja az új IP címünket a DNS-O-MATIC rendszerben. Ehhez olyan router kell, ami a DDNS szolgáltatók között támogatja a DNS-O-MATOC-ot.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam