A Szalki-szigeten intettek óvatosságra a rendőrök

2023. 08. 03., cs - 11:35
Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Személy-és vagyonvédelemi eszközökkel ismerkedhettek és prevenciós ismeretekkel gazdagodhattak az érdeklődők az egész napos program során.

Folyamatos a rendőrség megelőző-vagyonvédelmi programja Dunaújvárosban, ahol 2023. augusztus 2-án a Szalki-sziget területén megrendezett nyugdíjas találkozón várták a rend őrei a szépkorúakat. A rendezvény kiemelt célja, hogy a lakosság vagyonbiztonságának növelése érdekében hiteles forrásból, szakértőktől származó információkkal segítse a veszélyhelyzetek elkerülésében, valamint a megfelelő vagyonvédelemhez szükséges döntések meghozatalában az állampolgárokat, különös tekintettel a nyugdíjas korosztály tagjaira.

Kiss Dénes rendőr őrnagy, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője és munkatársai a nap folyamán mintegy 400 – a régió különböző településéről érkezett – időskorúnak hívták fel a figyelmét a gépjármű feltörések megelőzésére, telefonos csalásokra, valamint az idősek sérelmére elkövetett bűncselekményekre és ezek megelőzésének lehetőségeire.   

 

Zseblopás és alkalmi lopás elkerülésére érdekében:

 

•          Bevásárlását lehetőség szerint nappalra időzítsék!

•          Kerüljék a zsúfolt helyeket a bevásárlóközpontban, piacon, tömegközlekedési eszközökön, mert ezek a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek!

•          Vásárláskor ne tegye táskáját, pénztárcáját a pultra!

•          Értéktárgyait, pénztárcáját, bankkártyáját, mobiltelefonját, iratait ne tegye táska, kosár tetejére, annak külső zsebébe, azokat belső zsebben helyezze el, vagy zárható táskában, amelyet szorosan testközelben tartson!

•          Soha ne tartsa bankkártyája mellett PIN azonosító kódját, mert ennek ismeretében a tettes akár hitelkeretét is felveheti valamely ATM automatából!

•          A pénzkiadó automata által kiadott kontroll szelvényt vegye magához, mert számos információt tartalmaz számlájáról!

•          Közelében folyamatosan gyanús viselkedést tanúsító személyek megjelenése esetén ellenőrizze értékei meglétét, és ha tetten érte a zsebtolvajt hangosan kérjen segítséget a közelben tartózkodó személyektől! Ne szálljon szembe a támadóval!

•          Vásárlás közben ne hagyja kocsija utasterében értékeit! Gépkocsiját, annak ablakait ne hagyja nyitva!

•          Amennyiben iratok mellett lakáskulcsot is elvittek, sürgősen cseréltessen zárat otthonán!

•          Ha bankkártyáját vitték el, mihamarabb tiltassa le azt!

•          Elutazáskor fokozottan vigyázzon értékeire, mert pályaudvarokon, vonatokon jellemzőek a csomaglopások!

•          A vállra akasztható táskát ne csapja a háta mögé, hanem tartsa a teste előtt, vagy szorosan a hóna alatt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá.

•          Idegen kérésére ne váltson fel pénzt!

 

Besurranásos lopások megelőzésére javasoljuk:

 

•          A besurranásos lopásokat jellemzően családi házaknál és földszinti lakásoknál követik el, ezért célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót, erkély ajtaját pedig zárva tartani akkor is, ha otthon tartózkodik! A kapu, bejárati ajtó zárjában soha ne hagyja benn a kulcsot!

 

Betöréses lopás elkerülése érdekében:

 

•          Amennyiben anyagi lehetőségei megengedik, egészítse ki a lakás védelmét egy elektromos érzékelő-riasztó berendezéssel, mely a nap 24 órájában jelzést ad esetlegesen valamely vagyonvédelmi cég felügyeleti pontjára!

•          Olyan helyen szerezze be a vagyonvédelmi eszközöket, ahol szakszerű tanácsadást kap!

•          Ne nyisson ajtót éjszaka, ha bármilyen zajt hall, inkább hívja a Rendőrséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!

•          Ne tartson otthonában nagyobb mennyiségű készpénzt!

•          Jelentősebb értéktárgyairól (ékszer, műtárgy, műszaki cikkek stb.) készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát! A leltárt ne rakja látható, könnyen megtalálható helyre!

•          Téves kapcsolásra hivatkozó telefonáló esetén mindig kérdezzünk rá, hogy milyen számot tárcsázott. Soha nem valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek.

•          Ha észlelte, hogy sérelmére betörés történt, azonnal értesítse a rendőrséget, ne várjon reggelig, a helyszínt ne járkálja össze, ne változtassa meg, mert a nyomok rögzítését ez nagyban megnehezíti!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.