SMS-ben érkezett linkre kattintott a sértett, így fértek hozzá banki adataihoz

2023. 01. 12., cs - 11:20
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Balatonalmádi Rendőrkapitányságon csalás miatt indult büntetőeljárás.

Egy 40 éves balatonalmádi hölgy kapott egy olyan tartalmú SMS-t, miszerint egy népszerű online streaming szolgáltatónál levő előfizetését felfüggesztik, mivel az előfizetéssel probléma adódott. Ennek megoldására az SMS-ben egy linket is küldtek, amin keresztül a sértett megadta bankkártyája adatait, abban a hiszemben, hogy így a havi előfizetését rendezi. Ezt követően már arról kapott értesítést, hogy bankkártyájával ismeretlen vásárlási tranzakciókat hajtottak végre közel háromszázezer forintért.  

A személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek részére hozzáférhetővé válnak, komoly anyagi károkat is okozhat. A bűnözők megtévesztő telefonhívások, e-mailek és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetek segítségével próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz.

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy bankkártyájának adatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegennek. A kártya hátoldalán található CVC kód megadását a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya nélkül is.

Amennyiben pénzügyi vagy egyéb szolgáltatóval online ügyintézést folytat, javasoljuk, hogy azt az érintett hivatalos, megbízható forrásából telepített applikációján keresztül végezze el.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tetten ért betörő

A szombathelyi rendőrök a helyszínen elfogták azt a 41 éves férfit, aki egy gyógyszertárba tört be tegnap éjjel.

 

Lopás miatt keressük!

A székesfehérvári rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Halálos közlekedési baleset Kisújszállásnál

Egy férfi életét vesztette, továbbá hárman megsérültek, abban a közúti balesetben, ami a 4-es főúton Kisújszállás külterületén történt. A rendőrök teljes útlezárás mellett helyszínelnek.