Vigyázat, már eladóként sem lehetünk biztonságban az online piactereken!

2023. 02. 16., cs - 15:23
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársai ajánlásokat fogalmaztak meg az online csalás megelőzésével kapcsolatban.

Egy 62 éves sértett bejelentést tett a rendőrségen, hogy az egyik népszerű internetes piactéren meghirdetett használati tárgyára jelentkezett egy vevő, akivel miután üzenetváltással megegyeztek a banki átutalásos fizetési formában, egy linket küldött részére. A sértett jóhiszeműen megnyitotta a linket, ahol a netbankja belépési kódjait és a kártyája adatit kérte a rendszer. Ezek megadása után azonosító hibát írt ki, majd kijelentkezett az oldalról. Másnap az online banki fiókjába belépve tapasztalta, hogy a számlájáról valaki a tudta és beleegyezése nélkül több mint 300.000 forintot utalt el ismeretlen számlaszámra.
A Balatonfüredi Rendőrkapitányság kisebb kárt okozó csalás vétségének gyanúja miatt vizsgálatot indított.

A rendőrök mindenkit arra intenek, hogy fogadják meg tanácsaikat!

- Soha ne adja ki online bankkártyás fizetésnél, egyéb hivatalosnak tűnő weboldalon, vagy ismeretleneknek telefonon, e-mailen, vagy üzenetben a bankkártyája adatait, beleértve a háromjegyű biztonsági CVC kódot, PIN kódját, illetve netbanki belépési adatait!

- Ne indítson ismeretlen linkről, vagy webhelyről semmiféle tranzakciót!

- Ismeretlen eredetű applikációt, vagy programot soha ne telepítsen fel, vagy töltsön le a számítógépére, se a telefonjára!

- Fontos tudni, az online piacterek és aukciós oldalak, internetes szolgáltatók nem vállalnak felelősséget az ajánlatok tartalmáért, ennek ellenőrzése a mi felelősségünk!

- Amennyiben úgy érzi becsapták vagy megkárosították, tegyen bejelentést a lakhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon, illetve bármely rendőri szervnél, vagy telefonon a 112-es segélyhívószámon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.