75 millió volt a tét

2023. 08. 11., p - 07:30
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Rendőrségi hír ébresztette rá a csalásra a cégtulajdonost.

A BRFK gazdasági nyomozóinak egyik felderítésén keresztül mutattunk be egy rip-deal módszerrel elkövetett csalássorozatot, a cége ingatlanját árusító cégvezető pedig ráakadt a hírre, amikor gyanússá vált neki egy külföldi vevő. A férfi szólt a rendőröknek, a nyomozók pedig lecsaptak az elkövetőkre.

Egy cégtulajdonos 2022 szeptemberében megbízott egy ingatlanközvetítő irodát, hogy értékesítse cégének ingatlanát. A közvetítő 2023. június 7-én értesítette a férfit, hogy egy izraeli gazdasági társaságtól 1 millió 900 ezer eurós ajánlat érkezett. Ezt a tulajdonos elfogadta, majd az izraeli fél részéről egy nő személyes egyeztetésre hívta Rómába az eladót. Az üzleti találkozón a nő mellett az állítólagos izraeli cég képviselőjének a felesége is jelen volt, aki még jövedelmezőbb ajánlatot tett; azt állította, hogy az ingatlanra tudnak olyan vásárlót, akinek 2,5 millió euróért tovább tudják értékesíteni. Ők az ügyletért cserébe közvetítői díjat kérnek 200 ezer euró – mintegy 75 millió forint – értékben. Az ajánlatot a magyar cégtulajdonos elfogadta, külföldi partnerei pedig arra kérték, hogy a szerződéskötés előtt mutasson be 200 ezer eurót, hogy ellenőrizni tudják, a férfinek valóban rendelkezésére áll ekkora összeg. A felek a pénz bemutatására az újabb találkozót egy budapesti hotelben beszélték meg, az időpontot június 26-ára egyeztették.

A két nő a kitűzött napon meg is jelent a szállodában, azonban a cég tulajdonosára hiába vártak. A férfi okkal hátrált ki az ügyletből, ugyanis a római út után gyanút fogott. Az interneten böngészve rátalált egy rendőrségi hírre, melyben a rip-deal csalás elkövetői ugyanazt a sémát használták, amit tárgyalópartnereitől is tapasztalt az ajánlattétel során. Gyanújával a budapesti rendőrökhöz fordult, akik a férfi helyett a megbeszélt helyszínen várták az elkövetőt, vagy elkövetőket. A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozóinak a találkozó előtt nem állt rendelkezésükre konkrét információ a hotelbe érkező csalókról, így az azonosítás a nyomozókra hárult. A rendőröknek sikerült kiszűrni a szállodába érkezők közül a feltételezett elkövetőket, egy szerb és egy bolgár állampolgárságú nőt. A 25 és a 39 éves párosnál tipikusan a rip-deal módszerhez szükséges kellékek voltak: ragasztószalag, olló, talpas boríték, filctoll, gumiszalagok.

pénz helyett

A rip-deal csalásoknál ezeket az eszközöket akkor alkalmazzák, amikor a sértett bemutatja a fedezetre szánt pénzt, melyet annak biztosítása érdekében kötegekbe helyeznek, és gumiszalaggal összekötik őket. Ezután a teljes összeget talpas borítékba helyezik, amelyet ragasztószalaggal betekernek, sok esetben a külsejét filctollal is aláírják a jelenlévők. A csomagot ezt követően a csalók egy ugyanolyan, előre elkészített pakkal cserélik ki, így a gyanútlan tárgyalópartnerhez üres papírlapokkal teli csomag kerül vissza. Sokszor az átvert sértett aláírásmintáját előre megszerzik a csalók, akár egy előszerződés aláírását használva, de a cégvezetők kézjegyeit olykor az interneten elérhető nyilvános dokumentumokról is le tudják másolni. A csere után az elkövetők rendszerint megnyugtatják áldozatukat, hogy megelégednek a pénz bemutatásával, azt elég az üzlet létrejötte után átadni, majd sietve távoznak. Az átvert fél a csalást csak akkor veszi észre, amikor felnyitja a hozzá került csomagot.

A rendőrök a hotelben intézkedtek a két nővel szemben, akiknél pontosan ilyen előre elkészített, üres papírlapokkal teli – jelen esetben aláíratlan – csomagot találtak. A gyanú szerint a rip-deal módszert alkalmazva akarták kicsalni a cégtulajdonostól a bemutatásra vitt 200 ezer eurót.

A 25 éves szerb és a 39 éves bolgár állampolgárságú nőket elfogásukat követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági nyomozói csalás bűntett kísérlet miatt hallgatták ki gyanúsítottként és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A szerb nőt – akinél elfogásakor nem voltak ott az okmányai – a nyomozók közokirat-hamisítás bűntettével is gyanúsítják, mivel az eljárás során hamis személyi adatokat adott meg. A nyomozók a nő valós személyazonosságát kihallgatásakor megállapították.​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Részrehajlás nélkül

A Budapesti Rendőr-főkapitányság visszautasítja a Mérce és a Magyar Jelen állításait.

 

Fokozott rendőri jelenlét

Hétvégén Komárom-Esztergom vármegye közútjain közlekedésrendészeti ellenőrzések várhatóak.

 

Körözött autó Nagylakon

Német hatóságok által körözött autót foglaltak le Nagylak közúti határátkelőhelyen a magyar rendőrök.

 

Újabb díler rács mögött

Egy törökszentmiklósi lakost vettek őrizetbe a rendőrök, akik környékbelieket látott el illegális szerekkel.

 

Polgárőr tartotta vissza a betörőt

Nem tudott ellopni semmit, mérgében végül egy autót rongált meg. A rendőrök kiérkezéséig a dunavecsei polgárőr visszatartotta a férfit.