A rendőrök leleplezték súlyos titkát

2022. 07. 05., k - 14:30
Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád megyei nyomozók elfogták azt a 47 éves diósjenői férfit, aki a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján megalapozottan gyanúsítható egy 13 éve eltűntként körözött lány megölésével.
Sajtótájékoztató keretében számoltak be az ügy részleteiről a rendőr-főkapitányságon.

A 2021. év őszén a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságán indított büntetőeljárás előzményeként a Rétsági Rendőrkapitányság – bejelentés alapján – 2009 év elejétől folytatott körözési tevékenységet egy akkor 14 és egy 19 éves eltűnt testvérpár tartózkodási helyének megállapítása céljából. A körözési eljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2015. évben hatáskörébe vonta.

Az elmúlt években - a jogszabályok által biztosított eljárási lehetőségek széleskörű felhasználásával - továbbá dr. Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy, országos főkapitányi biztos, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság kiemelt élet ellenes ügyek koordinátora, és a NEBEK Körözési Nyilvántartó és Szakirányító Főosztály munkatársai szakirányítása mellett a körözési tevékenység folyamatban volt. Ennek során minden olyan információt, adatot, tényt, körülményt megvizsgált az eljáró szerv, amely a tartózkodási hely  megállapításához vagy az esetleges bűncselekmény gyanújának megalapozottságához hozzájárult.

Az elmúlt időszakban több olyan információ és gyanús körülmény is felmerült, amelyek ellenőrzése szükséges és indokolt volt, ezek azonban a bűncselekmény elkövetésére utaló gyanút nem támasztották alá és az eltűntként körözött személyek felkutatásához sem vezettek. A hatóság a körözési eljárások során feltérképezte az eltűntek személyi körülményeit, családi és baráti kapcsolatait, vagyoni helyzetét, szokásait. A fenti hatóságok és a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által a körözési eljárás, és a nyomozás elrendelését megelőző ún. előkészítő eljárás során feltárt és összefüggéseiben gyanús körülmények arra engedtek következtetni, hogy a keresett két fiatal lány bűncselekmény áldozatává vált.

A büntetőeljárás során a gyanú rövid időn belül az eltűnt testvérek nevelőapjára terelődött. A Nógrád megyei nyomozók a beszerzett – elsősorban személyi – bizonyítékok láncolata alapján a 47 éves férfit 2022. június 30-án diósjenői lakhelyén elfogták és őrizetbe vették. Az egyes médiahírekkel ellentétben nem találtak sem a környéken lakók, sem a hozzátartozók, sem pedig a háziorvos a területen emberi csontokat, így azt nem is közölhették a nyomozóhatósággal.  

A rendőrök a férfit gyanúsítottként kihallgatták, aki ennek során nem volt együttműködő. A hatóság tagjai a további számos tanúkihallgatással párhuzamosan a férfi diósjenői volt tartózkodási helyének udvarán 2022. július 1-jén egy elrejtett női holttest maradványait tárták fel, aki feltehetően az eltűntként körözött 19 éves lány, aki az emberölés sértettje.

A beszerzett adatok szerint a férfi 2009 márciusában közös lakásukban hangos szóváltást követően bántalmazta a lányt, aki ennek következtében a helyszínen elhalálozott. Ezt követően, hogy a felelősségre vonást elkerülje a holttestet elásta.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya előterjesztést tett az ügyészségen a gyanúsított letartóztatásának indítványozására, amelyet a bíróság elrendelt.

Az ügyben számos további körülmény, adat, információ ellenőrzése van folyamatban – szakértők bevonásával – amely továbbra is annak érdekében valósul meg, hogy az eltűnt lányok, eltűnésének és a sérelmükre elkövetett lehetséges bűncselekmények körülményei feltárásra kerüljenek, az azonosítás megvalósuljon, a még elő nem talált másik lány holléte is megállapításra kerüljön. Ennek érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszíni intézkedéseket is és a bizonyítási cselekményeket is tovább folytatja.

A nyomozás érdekeire tekintettel az ügyről további információ jelenleg nem adható.

Az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében számolt be a rendőr-főkapitányság épületében dr. Kalmár Zsolt r. ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, valamint dr. Juhász Viktor r. alezredes, megyei bűnügyi osztályvezető.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Forró nyomon

Egy órán belül elfogták a dorogi rendőrök azt a férfit, aki egy tokodi családi házba akart betörni.

 

Teljes útlezárás az M43-as autópályán

Pályakarbantartási munkálatok és műszaki mentés miatt teljes szélességében lezárták az M43-as autópálya Makó felé vezető oldalát Maroslele közelében, ahol tegnap halálos baleset történt.

 

Meglopta a munkatársát

A férfi és ismerőse közel 1,5 millió forint készpénzt és arany ékszert lopott. A debreceni rendőrök befejezték a nyomozást.

 

Lecserélte a rendszámtáblát

A debreceni nyomozók egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként a 40 éves férfit.

 

Szemétbe dobott milliók

Kidobták a Budapesten ellopott autóban talált többmillió forint értékű akkumulátort a tolvajok. A terézvárosi rendőrök elfogták a feltételezett tetteseket, a lopott kocsit és az akkukat megtalálták.