Átadtuk Belgiumnak a brazil drogbárót 

2023. 06. 16., p - 12:00
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Kiemelt biztonsági intézkedések közepette tegnap történt meg az átadása a világ legismertebb brazil kábítószercsempészének, akit tavaly nyáron itt fogtak el hazánkban. A TEK, a NEBEK, a BVOP és a KR NNI szoros együttműködésben hajtotta végre a kiemelt kockázattal járó feladatot.

Mint ahogy az a médiában nagy sajtóvisszhangot kapott, tavaly nyáron a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Terrorelhárítási Központtal (TEK) közösen elfogta a világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjét. Az a rajtaütést követő sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy az 54 éves több néven ismert brazil férfi által vezetett szervezet 2017 és 2019 között legalább 45 tonna kokain csempészéséért felelős. A bandavezér ellen itt hazánkban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közokirat-hamisítás miatt indított büntetőeljárást, tekintve, hogy elfogásakor hamis igazolványokat mutatott fel. 

A tavalyi rajtaütést megelőzően a férfit már évek óta keresték a hatóságok. Még Interpol körözés is érvényben volt ellene, mert a brazil bíróság 30 évig terjedő szabadságvesztésre ítélte kábítószercsempészés miatt. Ezen kívül több ország adott ki ellene elfogatóparancsot.

 

Miután a magyar hatóságok 2022 júniusában jelzést kaptak arra vonatkozólag, hogy a brazil férfi Magyarországon tartózkodhat, a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK),  a KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály és az Életvédelmi és Célkörözési Főosztály munkatársai nemzetközi együttműködés keretében, több ország részvételével zajló kooperációnak köszönhetően beazonosították a személy tartózkodási helyét. A jelzést követő hat órán belül pedig meg is történt elfogása, amit a Terrorelhárítási Központ hajtott végre, tekintve, hogy körözésében az állt: a férfi különösen veszélyes és fegyverrel rendelkezik.

 

A brazil drogbáróként ismert férfi alvilági kapcsolatait tükrözi, hogy a férfi évekkel ezelőtt halottá nyilváníttatta magát, majd hamis személyazonosággal élt. A rendőrség tudomása szerint legalább 10 álnevet használt, s ezek mindegyikéhez hamis igazolványai is voltak. Elfogását követően kiadatási őrizetbe került, s egészen mostanáig a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézetben tartózkodott.  

 

Belgiumnak történt átadása hosszas egyeztető eljárást követően végül 2023. június 15-én történt meg a legmagasabb színtű biztonsági előírások betartásával. A NEBEK, a TEK, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) és a Nemzeti Nyomozó Iroda egy előre összehangolt, pontos intézkedési terv alapján hajtotta végre a brazil férfi átadását. A bv. intézetből rendőri kísérettel, lábbilinccsel, vezetőszíjjal, rendőri konvojban szállították át a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A TEK munkatársai gépfegyverrel a kezükben kísérték a férfit, míg az őt szállító és kísérő szolgálati gépkocsikat a magasból rendőrségi helikopter is biztosította. A KR NNI célkörözési fejvadászai a brazil férfit a reptér egy teljesen hermetikusan lezárt külön részén adták át a belga rendőrség célkörözési egységének. Majd a belga hadsereg külön gépével szállították át Belgiumba, ahol a bíróság már az este folyamán elrendelte letartóztatását. Ezt követően az ország egyik legmagasabb biztonsági védelmével ellátott fegyházába szállították.            


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.