Az online piacok zsebesei

2022. 11. 24., cs - 09:27
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság

Több mint egymillió forintot csalt ki az álvásárló egy sátoraljaújhelyi eladótól. Az online piacon is legyen óvatos, mint a placcon!

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy az elmúlt időszakban egyre több jelzés érkezett úgynevezett online csalással kapcsolatban. A csalók tárháza kifogyhatatlan, de a cél ugyanaz: az áldozatok pénzügyi adatainak megszerzése, hozzáférés a sértettek számlájához, a pénz csalárd módon való megszerzése.

  • Csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság egyelőre ismeretlen elkövetővel szemben. A csaló egy online piacon meghirdetetett kerékpáros sisak vásárlása ürügyén a jóhiszemű eladó bankszámlájáról leemelt több mint egymillió forintot.
soha

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ajánlásai segíthetnek a kockázati tényezők kiszűrésében, hogy biztonságban legyünk a világhálón is.

  • Vásárlás előtt érdemes mindig tájékozódni az eladóról, webáruházról, ellenőrizni és vigyázni, hogy csak a legszükségesebb adatainkat adjuk meg (név, postacím, esetleg telefonszám) vásárláskor!
  • Ne menjünk fejjel az enternek, ha valami túl olcsó, az túl szép, hogy igaz legyen!
  • Soha, sehol, senkinek ne utald előre a pénzedet!
kiber

Csalások a kibertérben

A bűnözők a valós élethez hasonlóan a kibertérben is megpróbálják megtéveszteni az embereket, hogy ezzel bevételre tegyenek szert. A személyes találkozás hiánya és az internet nyújtotta anonimitás jelentősen megkönnyíti a csalók munkáját! Az esetek egy részében közvetlenül az anyagi javak, más esetekben bankkártya vagy online banki adatok megszerzése a cél.

Hasznos megelőzési tanácsokat >>> ITT <<< olvashat!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Felelsz vagy mersz!

A monori rendőrök befejeztek egy 2020-as büntetőügyet, amiben a gyanú szerint tinédzserek bújtak egy kamuprofil mögé, amin keresztül pornográf felvételeket kértek a sértettől. Később közzétették az interneten.