Debrecenben bujkált a svájci körözött

2024. 02. 29., cs - 07:35
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Célkörözési Osztálya talált rá a 29 éves férfira, aki több mint 5 és fél éves börtönbüntetése miatt szökött meg a svájci hatóságok elől.

H. S.-t a Zürichi Kerületi Bíróság 2019 novemberében zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt ítélte el. Akkor 24 hónap börtönbüntetést kapott, majd rá egy évre, 2020 decemberében rablás és más bűncselekmények miatt ítélték el 44 hónapos szabadságvesztésre. A 29 éves svájci férfi ellen hazájában eljárás folyt lopások és kábítószer-kereskedelem miatt is.

Az összességében több mint 5 és fél éves szabadságvesztésre ítélt férfi azonban büntetése elől megszökött, és a svájci hatóságok számára elérhetetlenné vált. Így nemzetközi, illetve európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Zentrale Zielfahndungstelle der Schweiz, vagyis a Svájci Célkörözési Egység azonban kezébe vette az ügyet, és minden szálat megmozgatott, hogy a körözött szökevény nyomára bukkanjon. Az információmorzsák alapján idén év elején így jutottak el Magyarországra, azt feltételezve, hogy a férfi itt bujkál. Ekkor lépett színre a KR NNI Bűnügyi Szolgálat Életvédelmi és Célkörözési Főosztály Célkörözési Osztálya. Az ENFAST-on, vagyis a Célkörözési Egységek Európai Hálózatán keresztül vették fel velük a kapcsolatot a svájci nyomozók.

Az intenzív nemzetközi összefogásnak köszönhetően pár hét leforgása alatt a magyar fejvadászok meg is találták a körözöttet Hajdú-Biharban. Debrecen egyik elegáns lakóparkjában rejtőzködött, mit sem sejtve arról, hogy célkeresztbe került.

Tekintve, hogy a férfit veszélyes bűnözőként tartották számon, így elfogására az NNI felkérte a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság Cívis Közterületi Támogató Alosztályát, akik késedelem nélkül csatlakoztak a nyomozókhoz. Debreceni ideiglenes lakóhelyén február 20-án este ütöttek rajta. A férfinak meglepődni sem volt ideje, olyan gyorsan kattant kezén a bilincs. Menekülésére esélyt sem adtak a hajdú-bihari rendőrök.

Az elfogást követően a férfit a nyomozók bűnügyi őrizetbe vették. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mátrix Projekt: Több mint százmilliós kármegtérülés

A Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében számolt be egy országos kiterjedésű, bankkártyaadatok megszerzésére, csalásra és pénzmosásra szakosodott bűnszervezet tagjai ellen befejezett ügy részleteiről.

 

Egy sérült, két gyanúsított

Nem adott elsőbbséget egy motorosnak egy teherautó-sofőr Békésen. A fiatalember elesett, fájlalta a lábát, a sofőr és a kollégája ennek ellenére magára hagyták. A rendőrség befejezte a baleset körülményeinek vizsgálatát.

 

Templomból lopott

Őrizetbe vették a szegedi rendőrök azt a férfit, aki a mórahalmi perselypénzt dézsmálta.

 

Házhoz rendelt rablás

A hevesi nyomozók gyanúsítottként hallgattak ki egy 28 éves helyi férfit, aki egy ételfutár bevételét vette el.

 

Ha ismeri, telefonáljon!

A miskolci rendőrök ismeretlen tettes azonosításához kérik az állampolgárok segítségét.

 

Rablás miatt hárman őrizetben

Elcsalták egy lakatlan területre, majd bántalmazták és elvették 47 ezer forintját egy idős férfinek Tiszaburán. A támadók őrizetben várják a bíróság döntését letartóztatásukról.