Égésgyorsítót használhatott a rákospalotai tűz okozásával gyanúsított férfi

2020. 11. 24., k - 11:10
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A lakástüzet túlélő 12 éves kisfiút a rendőrök mentették meg, nagyszülei a tűzben életüket vesztették.

A rendőrség ügyeletére 2020. november 23-án hajnali 3 órakor érkezett bejelentés, hogy Budapest XV. kerületében, a Pázmány Péter utcában egy épület kigyulladt. A segélyhívásra hét egységgel indultak a helyszínre a budapesti rendőrök; elsőként a rákospalotai járőrök értek ki négy perc alatt az égő házhoz, ahol a tetőről egy kisfiú segélykiáltását hallották. A járőrök a házba bejutni nem tudtak, ezért átkutatták a kertet, és egy létrát támasztottak a tetőhöz; az egyik járőr a létra mellett lévő vízgyűjtőre mászott, és segített lejutni a tetőn rekedt gyereknek. A 12 éves fiút a mentők kórházba vitték, az orvosok jelenleg még megfigyelés alatt tartják.

Az égő épületből néhány perccel később a tűzoltók eszméletlen állapotban egy nőt és egy férfit hoztak ki. Kiderült, a kisfiúnak nagyapja segített a tetőre jutni; a férfinek még maradt annyi lélekjelenléte, hogy unokáját mentse, ő és felesége azonban már nem tudtak kijutni a házból. A gyermeket egyedül nevelő nagyszülők a tűzesetben életüket vesztették, a nagyapja a helyszínen, nagyanyja a kórházban vesztette életét.    

A helyszínen tartott tűzvizsgálat és az adatgyűjtések kapcsán felmerült az idegenkezűség gyanúja, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály több emberen elkövetett emberölés bűntett miatt rendelt el nyomozást. A tűzvizsgálatnál kutyát is bevontak a leégett ház átvizsgálásához, és a keresőkutya több helyen égésgyorsító jelenlétét jelezte. A nyomozás adatai szerint a családnak munkáltatójuk biztosított lakást az épületben, mellettük szintén egy alkalmazott lakott; az 51 éves férfinek főnöke szívességből engedte meg, hogy a ház egyik részéből kialakított lakásban lakjon. A tűz előtti nap a tűzben elhunyt nagyszülők panaszkodtak munkaadójuknak a férfire, hogy ittasan átment hozzájuk, kiabált és dörömbölt. Később M. András munkaadójával is összeveszett, majd a gyanú szerint másnap hajnalban tüzet gyújtott a család lakása melletti garázsban.

A tűz okozásával gyanúsítható 51 éves M. András elfogására hajtóvadászatot indítottak az életvédelmi nyomozók, melynek eredményeként az újpesti járőrök a férfit november 23-án délben a Nyár utcában elfogták.

A BRFK Életvédelmi Osztály nyomozói M. Andrást több emberen elkövetett emberölés bűntett, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlet és különösen nagy kárt okozó rongálás bűntett miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fókuszban az ittas és bódult sofőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizennyolc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év negyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Betörők rendőrkézen

Három vendéglátó egységbe tört be egy szegedi fiatal, majd társával további három elárusító pavilont szemelt ki, értékek után kutatva. A rendőrök elfogták őket.

 

Elfogták a garázdát

Több kukát lerúgott és egy autó fényszóróját is betörte egy férfi Szegeden. Garázdaság és rongálás miatt kell felelnie.