Eljárások az erőszakba torkolló tüntetések kapcsán

2023. 05. 18., cs - 08:44
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, rongálás… a Budapesti Rendőr-főkapitányság számos büntetőeljárást kezdeményezett a Karmelita Kolostornál történt rendbontások miatt.

A Budai vár területén 2023. április 24-én az építési kerítéselemek megrongálása, majd azt követően a rendőröket ért támadás kapcsán a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést a jogellenes gyűlés több erőszakos résztvevőjével, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben. A be nem jelentett gyűlés szervezője ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás.

2023. május 3-án a kerítéselemek ismételt ledöntése, megrongálása, az építési területre történő jogellenes behatolás és a rendőröket ért támadás miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos személy elleni erőszak gyanújával kezdeményezett eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevőkből a budapesti nyomozók eddig tíz embert azonosítottak, közülük hármat már ki is hallgattak az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt. Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze – rongálás bűntett gyanúja miatt eddig három ember ellen indult büntetőeljárás. Garázdaság bűntett miatt is nyomozás folyik, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.

Az építési területet határoló kerítéselemeket 2023. május 9-én reggel újra megrongálták és eltávolították, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást.

A nyomozások valamennyi bűnügyben folyamatban vannak, melynek során további gyanúsítások várhatók.

A rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. Nyomatékosan felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy aki rendőrökre támad, azzal szemben a határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközök alkalmazásával fogunk intézkedni. ​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.