Fokozottan védett madarak voltak veszélyben - a zalaegerszegi rendőrök elfogták az elkövetőt

2020. 06. 04., cs - 11:11
Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A 41 éves söjtöri férfi beismerő vallomást tett.

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2020. június 2-án dél körül, hogy Söjtörön gyurgyalag madaraknak elzárták a fészkelőhelyüket.

A zalaegerszegi rendőrök helyszíni szemlét tartottak, és megállapították, hogy egy homokbánya területén fészkelő gyurgyalag madarak költőhelyeit ismeretlen személy eltorlaszolta. A bányában 15 darab üreget akácfával zártak el, így az ott tojásokat költő madarak ki,- és bejutását megakadályozták. A lezárt fészkekben egy elhullott tojó madár és több tojás is volt.

A területileg illetékes körzeti megbízottak széleskörű terület és személy ismeretüknek köszönhetően adatgyűjtést követően június 3-án eljutottak egy homokbánya közeli méhészetbe, ahol megtalálták azoknak a fadaraboknak a maradványait, amelyekkel eltorlaszolták a madarak költőhelyeit. A méhek gazdája elismerte, hogy a fészkeket ő zárta el azért, hogy a madarak ne tudjanak belefészkelni, mivel azok a közelben található méheit folyamatosan megeszik.

A gyurgyalag méhészmadár, 1982. óta fokozottan védett Magyarországon. A férfi tettével a tojásokból kikelő fiókákat is elpusztította volna, ha azt időben nem fedezi fel egy természetvédelmi őr. A körzeti megbízottak az elkövetőt elfogták és előállították a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra. A nyomozók a férfit fokozottan védett élő szervezet egyedére elkövetett természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták, aki beismerő vallomást tett.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam