Huszonkilenc év után felderített gyilkosság

2022. 09. 14., sze - 08:45
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának köszönhetően 2022-ben elfogták a romániai gyanúsítottakat. Az ügyről sajtótájékoztató keretében számolnak be.

1993. szeptember 30-án soltvadkerti házában ismeretlen tettesek megölték az ott lakó özvegyasszonyt, majd a lakásban végzett kutatás eredményeként megtalált -­­ a jelenlegi adataink szerint több százezer forint - készpénzzel elhagyták a helyszínt. Az ügyben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság (továbbiakban: BKMRFK) nyomozást indított.

A nyomozás során ekkor az elkövetők kilétét nem sikerült megállapítani. A rendőrök azonban nem feledkeztek meg az ügyről, az elmúlt évtizedekben több nyomozati cselekményt végeztek.

Egy, a helyszínen hagyott cigaretta csikken megtalált DNS volt az egyik fontos bizonyítéka a 2020 szeptemberében újra megindított nyomozásnak. A Bács-Kiskun megyei rendőrök kitartó munkájának, valamint a technikai eszközök és lehetőségek fejlődésének köszönhetően sikerült beazonosítani a feltételezett elkövetőket, egy éves 51 nőt és egy 51 éves férfit.

Tekintve, hogy a látókörbe került személyek román állampolgárok voltak, így a román hatóságok segítségét kérték a rendőrök. A nőt európai elfogatóparancs alapján fogták el Romániában, míg a férfi ekkor már más ügyben jogerős börtönbüntetését töltötte. A bűntársakat - nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében - kiadatási eljárás során adták át a magyar nyomozóhatóságnak.

A nyomozók nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki a román férfit és nőt.

Az ügy részleteiről sajtótájékoztató keretében 2022. szeptember 14-én dr. Kovács Gábor r. alezredes, a BKMRFK Bűnügyi Osztályának vezetője és Bogdány Gyula r. alezredes, a BKMRFK Bűnügyi Osztályának osztályvezető-helyettese számolt be. A nyomozás jelenleg is folyamatban van. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tetten ért betörő

A szombathelyi rendőrök a helyszínen elfogták azt a 41 éves férfit, aki egy gyógyszertárba tört be tegnap éjjel.

 

Lopás miatt keressük!

A székesfehérvári rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Halálos közlekedési baleset Kisújszállásnál

Egy férfi életét vesztette, továbbá hárman megsérültek, abban a közúti balesetben, ami a 4-es főúton Kisújszállás külterületén történt. A rendőrök teljes útlezárás mellett helyszínelnek.