Közösség tagja elleni erőszak

2023. 02. 13., h - 14:29
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Az elkövetők után indított hajtóvadászat eredményeként a fővárosi rendőrök négy gyanúsítottat 48 órán belül elfogtak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatón számolt be a nyomozásról.

A rendőrség információi szerint négy támadás történt Budapesten, melynek során férfiakból és nőkből álló társaság rontott rá hátulról járókelőkre, majd különféle eszközökkel brutálisan bántalmazták őket. Összesen nyolc embert vertek meg, akik közül hárman súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek. A budapesti rendőrök az első bűncselekményt követő 48 órán belül négy feltételezett elkövetőt elfogtak. A nyomozás részleteiről Nyerges Béla r. alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztály osztályvezetője 2023. február 13-én sajtótájékoztatón számolt be a Rendőrségi Igazgatási Központban.

Az első támadás 2023. február 9-én 11 óra körül történt az V. kerületi Fővám téren, ahol két lengyel állampolgárságú férfit és egy nőt vertek meg. Másnap 12 óra 30 perc körül a XI. kerületi Gazdagréti téren ütöttek le egy munkahelyére tartó férfit. Ugyanezen a napon 23 óra 30 perckor az V. kerületi Bank utcában támadtak meg egy középkorú magyar párt, majd február 11-én 0 óra 30 perc körül az I. kerületi Mikó utcában bántalmaztak egy német párt. Az elkövetők ugyanazt a módszert használták: hátulról támadtak, majd teleszkópos fémrudakkal és más eszközökkel ütlegelték áldozataikat, akiket paprika-spray-vel is lefújtak. A rendelkezésre álló adatok szerint az áldozatokat ruhájuk alapján választhatták ki a tettesek, akik tömegközlekedési eszközökön követték őket, majd egy alkalmasnak ítélt helyen hátulról rontottak rájuk. A sértetteket látszólag mindössze annyi kötötte össze, hogy terepmintás vagy katonai jellegű ruhadarabokat, esetleg bakancsot viseltek. Egy-egy támadásban hatan-nyolcan vettek részt közvetlenül, de a térfigyelő kamarák felvételei szerint a tágabb elkövetői kör ennél több emberből állhatott.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egy 24 főből álló nyomozócsoportot alakított, és hajtóvadászatot indított az elkövetők után. A nyomozócsoport munkáját a kerületi rendőrkapitányságok és további egységek segítették. A hajtóvadászat eredményeként a fővárosi rendőrök 2023. február 11-én délután felismertek három feltételezett tettest, akiket a VI. kerület, Teréz körúton fogtak el. A 29 éves német állampolgárságú férfitől és 26 éves német állampolgárságú nőtől, valamint 38 éves olasz állampolgárságú nőtől teleszkópos fémrudakat, gumiborítású kalapácsot, valamint gázspray-t foglaltak le. A német férfit és az olasz nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett, a német nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett előkészülete miatt gyanúsítottként hallgatták ki a BRFK Nyomozó Főosztályán. A jelenlegi adatok szerint az antifasiszta nézeteket valló gyanúsítottak megtagadták a vallomást, a rendőrök őrizetbe vették őket.

A széleskörű adatgyűjtésnek köszönhetően még egy feltételezett elkövetőt azonosítottak; a 42 éves, magyar állampolgárságú, szintén antifasiszta nézeteket valló nőt lakásán fogták el, majd őt is közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki és vették őrizetbe. A BRFK nyomozói előterjesztést tettek valamennyi gyanúsított letartóztatásának indítványozására. Az eljárás során a Budapesti Rendőr-főkapitányság együttműködik a külföldi hatóságokkal. A nyomozócsoport tovább dolgozik a további elkövetők azonosítása és felkutatása érdekében.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kik lehetnek?

Tolvajok azonosításához kérnek segítségét a budaörsi rendőrök.

 

A dobogó mindhárom fokából jutott

Egyéniben első és harmadik, míg csapatban második helyen végzett a Tolna vármegyei különítmény a BM Országos Terepfutó Bajnokságon.

 

Őket körözzük

A ferihegyi gyorsforgalmi úton két halálos áldozatot követelő közlekedési baleset kapcsán a BRFK hét nepáli állampolgár ellen adott ki elfogatóparancsot.

 

De igen, ők is tettesek!

A nyomozás adatai szerint a terézvárosi luxusbolt-betörésben legalább négyen vettek részt. Két feltételezett elkövetőt a budapesti rendőrök már a bűncselekmény napján elfogtak, társaikat keresik.

 

Se pénz, se termék

Online piactéren hirdetett egy egyeki férfi olyan termékeket, amik sosem voltak a birtokában. A karcagi rendőrök a Mátrix Projekt keretében gyanúsítottként hallgatták ki.