Légkábelt loptak

2024. 03. 11., h - 09:25
Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Nem elég, hogy három nógrádszakáli férfi ellopta a légkábelt, de óriási kárt is okozott.

Jelentős értékre elkövetett lopás bűntett és közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény miatt indult eljárás a Szécsényi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a Magyar Államvasutak Zrt. dolgozóinak bejelentése alapján. A feljelentés szerint ismeretlen elkövetők ellopták a Nógrádszakál és Litke közötti nyílt vasúti pályaszakasz mellett húzódó, állomások közötti vasúti forgalmat biztosító légvezetéket 4,5 km hosszú szakaszon. A tolvajok a vezeték fa tartóoszlopait láncfűrésszel kivágták – összesen 36 darabot – és a kidöntött póznákról levágták a vezetéket. Cselekedetükkel az elkövetők 20 millió forint lopási és 1,5 millió forint rongálási kár okoztak. Nem számoltak azonban azzal, hogy a kivágott oszlopok egy része a sínekre dőlt, amely veszélyeztette a szerelvények biztonságos közlekedését, valamint a nyílt vonali sorompókezelő elérhetetlenné vált, így nem lehetett őt értesíteni a szerelvények érkezéséről.

A szécsényi nyomozók az adatgyűjtések eredményeként március 6-án nógrádszakáli lakásukon elfogták a 26, 29 és 34 éves férfiakat, akik kihallgatásukon a bűncselekményeket elismerték. Vallomásuk szerint február 29-én pénzszerzési szándékkal először az oszlopra mászva kezdték el lecsipkedni a légvezetéket, de a fárasztó és lassú módszer helyett másnap inkább a faoszlopok kivágása mellett döntöttek. Így is másfél napig „dolgoztak”. 15 alkalommal fordultak az autóval, amíg elszállították egyikük házához az összes zsákmányt, amelyről a szigetelést leégetve szelektálták a réz, alumínium és acél összetevőket. Munkatársaink a kutatások során a vezeték egy részét lefoglalták, az elkövetőket őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Törvényt szegett

A rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki több elektromos rollerben is kárt okozott, valamint kerékpárokat lopott Hódmezővásárhelyen.

 

Legyünk elővigyázatosak!

A Dombóvári Rendőrkapitányság szervezésében Csalások az online térben címmel lakossági előadást tartottak Kurdon.

 

Minek az embernek ellenség?

Az ismerősétől lopott kulccsal ment lopni annak lakására egy nő Csepelen. Az éber szomszédoknak köszönhetően a rendőrök a helyszínen elfogták.

 

Vajon kié lehet?

A zalaegerszegi rendőrök várják a képeken látható bicikli tulajdonosának jelentkezését.