Lezárt akta: 103 rendbeli csalás, egy gyanúsított

2022. 10. 06., cs - 13:17
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

A nagykátai rendőrök befejezték annak a 44 éves fővárosi férfinak az ügyét, aki a gyanú szerint 103 jóhiszemű vásárlót csapott be. Átvert áldozataiknak több milliós kárt okozott.

Kaposvártól - Salgótarjánig, elektromos fűnyíró, fürdőszoba, kerti és egyéb bútorok megrendelése, kifizetése és meg nem érkezése miatt érkeztek feljelentések 2020 áprilisától 2021 januárjáig. A termékek - bár különböztek - egy valamiben közösek voltak, több közösségi oldal online piacterén hirdették meg kedvező áron, és kifizetésük után sosem érkeztek meg. A több tucat jóhiszemű vásárlónak utólag vált világossá, hogy becsapták őket, az eladó hirtelen a termékkel együtt eltűnt és elérhetetlenné vált.

A rendőrök a csalás-sorozattal egy 44 éves budapesti férfit hozták összefüggésbe. A weboldal karbantartó foglalkozású, évek óta fiktív tartózkodási helyű M. Péter ellen a nagykátai rendőrök 2020. október 1-jén elfogatóparancsot adtak ki, majd 2021. január 20-án egy újpesti címen elfogták, őrizetbe vették, a bíróság pedig letartóztatta.

Kihallgatásán egytől-egyig beismerte a bűncselekmények elkövetését. Elmondta, hogy számítógépes alapismeretekkel rendelkezett korábban, majd tudását önállóan bővítette. Weboldalakat hozott létre, ezekre más forgalmazó internetes oldaláról összevágott képeket töltött fel, így azt a hatást keltette, mintha ő is rendelkezne azokkal a termékekkel. Ez azonban csak a kirakat volt, mégis sikerült 7.120.850 forinttal megkárosítania átvert áldozatait.

A Nagykátai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a jelenleg bűnügyi felügyeletben lévő férfi ellen a 62 rendbeli csalás bűntettének, valamint 41 rendbeli csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

Legyenek óvatosak az internetes vásárláskor!

Az online piactereken az eladó és a vevő az oldalon belül kommunikálnak, a fizetés az oldalon kívül, átutalással vagy utánvétellel történik. A felhasználók értékelést készítenek a másik félről, ezek alapján körültekintően kell kiválasztani az eladót. Javasolt az utánvétellel történő vásárlás vagy a személyes átvétel!

A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciókat).

Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait! Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak! Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében, ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg!

A biztonságos vásárlásról többet megtudhat:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag/biztonsagos-vasarlas


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset a 81-es számú főúton

Magyaralmás térségében négy gépjármű ütközött össze, a gépjárművezetők Fehérvárcsurgó, illetve Bodajk felé kerülhetik el a baleset helyszínét.