Lezárt akta: 30 illegális migránst csempészett a lengyel sofőr

2022. 09. 30., p - 09:30
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság nyomozói befejezték az ügy vizsgálatát azzal a lengyel állampolgárral szemben, aki 30 határsértőt akart Nyugat-Európába szállítani.

A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 2022. szeptember 10-én 19 óra 12 perckor ellenőriztek egy lengyel honosságú kistehergépjárművet, amit a 44 éves lengyel férfi vezetett. A furgon átvizsgálása során az egyenruhások a raktérben 30 illegális migránst találtak, akik szíriai és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Így velük szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el a rendőrök.

A sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Az egyenruhások a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az ügy iratait megküldték az ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rablási kísérlet Szegeden

Nyitás előtt megpróbáltak kirabolni egy dohányboltot Szegeden. Az elkövetőt egy órán belül elfogták a rendőrök.

 

Baleset a 81-es számú főúton

Magyaralmás térségében négy gépjármű ütközött össze, a gépjárművezetők Fehérvárcsurgó, illetve Bodajk felé kerülhetik el a baleset helyszínét.