Lezárt akta: 3,51 ezrelék

2022. 09. 29., cs - 12:22
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A szakértő szerint ennyi volt a véralkohol koncentrációja annak a férfinek, aki kocsiba ült, balesetet okozott és cserbenhagyott - a gyanú szerint.

Egy tápiószentmártoni anyagi káros közlekedési balesethez riasztottak rendőröket 2021. június 4-én kora este. Az okozó megállás nélkül elhagyta a helyszín, ezért egy egység a beszerzett adatok alapján azonosított sofőr után indult. Nem sokkal később elfogták, majd mintavételre előállították a láthatóan ittas férfit.

Az igazságügyi vegyészszakértő megállapította, mekkora volt az alkohol koncentráció a mintavétel idején szervezetében: 3,11 g/l (ezrelék) a vérében, 4,43 g/l (ezrelék) a vizeletében. Az igazságügyi orvosszakértő szerint a baleset idején a férfi véralkohol koncentrációja 3,51 ezreléket meghaladta, amely igen súlyos fokú alkoholos befolyásoltság - egyértelműen képtelen volt a biztonságos közlekedésre. A kirendelt igazságügyi közlekedési szakpszichológus véleménye szerint az egyébként vezetői engedélyt soha nem birtokló férfi észlelési, döntési és cselekvési képessége alapján megszerezhetné a jogosítványt, de alkoholizmusa, személyiségének bizonytalan tényezői okán nem alkalmas a járművezetésre.

A férfi korábban szabálysértés elkövetése miatt 60 alkalommal volt büntetve, de járművezetés ittas állapotban vétsége miatt is felelősségre vonták már.

A tavaly nyári balesetkor is volt már benne jócskán, amikor hazafelé hajtott. A Móra Ferenc úton hirtelen áttért a szemközti sávba és érintőlegesen ütközött egy szabályosan közlekedő, a balesetet jobbra kormányzott lehúzódással elkerülni próbáló autóssal. A visszapillantó tükrök és a karosszéria bánta.

A férfi az ittas vezetést és a cserbenhagyást is elismerte. Állítása szerint aznap két karton sört legurított és mivel lusta volt biciklizni, ezért volán mögé ült és elindult a boltba kenyérért.

A Nagykátai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a járművezetés ittas állapotban, valamint cserbenhagyás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

MátriXakta: nincs szabadlábon, már nem üzletel

Országszerte vannak sértettjei annak a csalássorozatnak, amelyet a békéscsabai rendőrök vizsgáltak. A gyanúsított egy Tolna vármegyei férfi, akit már korábban elítélt a bíróság ilyen bűncselekményekért. Most börtönben van, de közben újra vádat emelhet ellene az ügyészség.

 

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

 

Egy nap, három megoldott ügy

A győri rendőrök tegnap két kerékpár- és egy készpénztolvajt fogtak el. Az intézkedést követően a biciklik visszakerültek jogos tulajdonosaikhoz.