Lezárt akta –A tiszaburai férfiak kapitális méretű szürkeharcsát fogtak ki fogási tilalom idején

2021. 05. 10., h - 12:50
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A vízirendőrök befejezték a nyomozást.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két tiszaburai lakos ellen. A rendelkezésre álló adatok szerint, a két férfi Kiskörénél, a Tisza folyó 392. folyamkilométerénél, csónakból horgászott 2021. január 23-án 13 óra körül, és a folyóból egy 56,5 kg súlyú, 212 cm hosszú szürkeharcsát fogtak ki. A jogsértők a kifogott halat telefonon eladásra kínálták egy halétteremnek, azonban az egyenruhások a vendéglőnél tetten érték a feltételezett elkövetőket, akiket elfogtak és előállítottak a Kiskörei Rendőrőrsre. A nyomozók a két férfit gyanúsítottként kihallgatták, továbbá a szürkeharcsát lefoglalták. A szürkeharcsa 2020. december 1. és 2021. február 28. közötti időszakban fogási tilalom alá eső halfaj, annak kifogása tilos. A szürkeharcsa eltulajdonításával a terheltek 139.857 forint kárt okoztak egy sporthorgász kht-nek.

A nyomozás során az igazságügyi halászati szakértő megállapította, a kifogott halon – amely hozzávetőlegesen egy 60 éves példány volt - található sérülések ún. gereblyéző horgászati mód folytatáshoz készített eszköztől származtak, ami tiltott halfogási eszköznek és módnak minősül, ezért a gyanúsítottaknak nemcsak lopás vétség, hanem orvhalászat vétség elkövetése miatt is felelniük kell.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei az eljárás vizsgálati szakaszában szükséges nyomozási cselekményeket végrehajtották, és a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a nyomozás iratait az illetékes ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határmenti együttműködés

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok Szegeden fogadta román partnereit.