Lezárt akta: beszédes elnevezés

2022. 11. 08., k - 09:16
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A dunakeszi rendőrök befejezték annak a 47 éves asszonynak az ügyét, aki a gyanú szerint rendszeresen bántalmazta kis unokáját - csak „verős mama”-ként emlegették.

Az akkor ötesztendős kislány viselkedésében 2019-ben tapasztalták először a változásokat. Magatartási problémákról, balesetként magyarázott, furcsa sérülésekről kaptak jelzéseket a gyámhivatal munkatársai. Mivel a nyomok családon belüli erőszakra utaltak, valamint a pszichiátriai, pszichológusi vizsgálat is alátámasztotta a fizikai és szóbeli erőszakot, a kislányt 1,5 évvel fiatalabb öccsével együtt kiemelték a családból, nevelőszülőnél helyezték biztonságba, a járási hivatal pedig feljelentést tett a rendőrségen.

A nyomozás felszínre hozta a testvérek viszontagságait: Dunakeszin élő nagymamájukhoz 2018-ban költöztek édesanyjukkal, aki 2019-ben börtönbe került. Néhány hónapnyi nagymamás felügyelet után a kislány magatartása érezhetően és láthatóan megváltozott. A testén időről időre megjelent, szokatlan nyomok - duzzanatok, véraláfutások - nem kisgyermeki csínyekre és apró balesetekre utaltak, hanem sokkal fájdalmasabb történésekre.

Az egyik vizsgálat alkalmával a kislány hátán 4, kb. 20 centiméter hosszú, bal combján 10 centiméter hosszú véraláfutás, jobb kezén duzzanat és hematóma volt látható a többi, korábban szerzett, gyógyulóban lévő sérülések mellett.

A rendőrségi nyomozás alatt kirendelt igazságügyi gyermekpszichiátriai és klinikai gyermekpszichológiai szakértő mindkét gyermeket megvizsgálta. Szakvéleménye szerint a kisfiú kizárólag nővéréhez kötődött, a nagymamával szemben erős elzárkózást érzett és mutatott. Őt ugyan nem bántotta, ettől függetlenül „verős mamának” nevezte, hisz nővérét nem kímélte, aminek ő is tanúja volt. A most 8 éves kislány szintén „verős mamának” hívta anyai nagyszülőjét, utalva arra, hogy rendszeresen „csípős bottal” ütlegelte őt.

A dunakeszi rendőrök két rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettével, valamint kapcsolati erőszak bűntettével gyanúsították meg a kisgyermekek nagymamáját. A 47 éves asszony tagadta, hogy akár szóval, akár tettleg bántotta volna unokáját. Állította, a gyanúsítás nem igaz, a kislány mindig rosszalkodott, a sérüléseit pedig más gyerekkel való verekedés közben szerezte, vagy magának okozta, pl. „csipkodással”.

A Dunakeszi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya F.-né R. Zsuzsannával szemben az eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Sikeres együttműködés

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói a Múcsonyi Polgárőr Szövetség munkatársainak az információi alapján fogták el a tolvajokat.

 

Halmozta a szabálysértéseket

Az Edelényi rendőrök elállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező autójával, jogosítvány nélkül közlekedett.

 

Keressük Szabó Kittit

A rendőrök a lakosság segítségét kérik egy kazincbarcikai lány megtalálásához.