Lezárt akta: embercsempészés – minősített eset

2022. 11. 17., cs - 12:56
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Az ukrán férfi bűnszervezet tagjaként szállított migránsokat. A Vas megyei rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Vas megyei rendőrök 2022. augusztus 3-án, a délutáni órákban, Vasalja térségében állítottak meg egy ukrán forgalmi rendszámú gépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A gépkocsiban a sofőrön kívül tizenhét, magát szír állampolgárnak mondó személy utazott. A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az ukrán sofőrt a rendőrök gyanúsítottként kihallgatták, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság elrendelt.  

Az eljárás során beszerzett információk alapján megállapították, hogy a férfi egy bűnszervezet tagjaként szállított illegális migránsokat az országhatár irányába. Vele szemben a csempészett személyek sanyargatásával, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya.

A szükséges eljárási cselekményeket a Főkapitányság Bűnügyi Osztálya elvégezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal a Körmendi Járási Ügyészségnek megküldte.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megölte szomszédját

A bejelentést követő 30 percen belül kattant a bilincs annak a férfinak a kezén, aki Esztergomban bántalmazta ismerősét.

 

Sikeres együttműködés

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói a Múcsonyi Polgárőr Szövetség munkatársainak az információi alapján fogták el a tolvajokat.

 

Halmozta a szabálysértéseket

Az Edelényi rendőrök elállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező autójával, jogosítvány nélkül közlekedett.