Lezárt akta: figyelj házikedvencedre!

2023. 02. 16., cs - 07:38
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Bács-Kiskun vármegyei nyomozók életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt folytattak eljárást egy 53 éves asszonnyal szemben, akinek a kutyája kiszökött az utcára és megtámadott egy békésen kerékpározó nőt.

Tázláron, a Kecskeméti utcában kerékpározott egy 58 éves helybéli asszony 2022. szeptember 24-én reggel, amikor egy nagytestű kutya nekirohant a kétkerekűjének. Az ütközés következtében a nő elesett a biciklivel, ami az állatból agresszív reakciót váltott ki: ráharapott az asszony bal felkarjára.  A környékbeliek azonnal a bajbajutott segítségére siettek, és többen azon kezdtek el dolgozni, hogy kiszabadítsák a végtagját az eb szájából. Idő közben a kutya gazdája is megérkezett és csatlakozott a segíteni próbálókhoz. Végül többük kitartó munkájának eredményeként sikerült elhúzni az állatot. A sérülthöz azonnal mentőt hívtak, ami kórházba szállította. Ám sajnos olyan súlyos sérüléseket szenvedett a karja, hogy már nem lehetett megmenteni, amputálni kellett.

Az állat gazdáját életveszélyt okozó, gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki. Az 53 éves asszony elmondta, hogy elment otthonról a történtek előtt, és távozásakor nyitva hagyta a kaput. Azonban nem gondolta, hogy kutyája kiszökhet az utcára, ugyanis zárható kennelben tartotta, amiből számára ismeretlen módon jutott ki az egyébként korábban jámbor természetű állat. Az asszonyt egy szomszéd értesítette arról, hogy az utcán kóborol házikedvence, ekkor pedig rögtön hazaindult, csakhogy mire odaért, már megtörtént a baj. 

A kutyát ebrendészeti telepre szállították és hatósági zárlat alatt tartották megfigyelésen. Gazdája a későbbiekben az elaltatásáról döntött, hogy ne árthasson másnak is. Az ügy vizsgálatát a napokban befejezték a rendőrök és vádemelési javaslattal küldték meg az iratokat az illetékes ügyésségnek.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a következőre hívja fel minden állattartó figyelmét:
 

  • Mielőtt kiválasztaná leendő házikedvencét, tájékozódjon az állat fajtájának igényeiről, és mérje fel, hogy tudja-e ezeket biztosítani.
     
  • Tervezze meg előre az állat szállításának, tartásának körülményeit, valamint szerezze be a szükséges engedélyeket, oltásokat és egyéb dokumentációkat.
     
  •  Alakítsa ki a biztonságos, az állattartás szabályainak megfelelő életteret házikedvencének.
     
  • Ne feledje: felelőssége az állat teljes életére szól!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

MátriXakta: nincs szabadlábon, már nem üzletel

Országszerte vannak sértettjei annak a csalássorozatnak, amelyet a békéscsabai rendőrök vizsgáltak. A gyanúsított egy Tolna vármegyei férfi, akit már korábban elítélt a bíróság ilyen bűncselekményekért. Most börtönben van, de közben újra vádat emelhet ellene az ügyészség.

 

Csalt a kaszás

Egy kistokaji sértett egy fűkaszavásárlás kapcsán több mint 150 ezer forintot utalt el a meghirdetett termékért, azonban a mai napig nem kapta meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretein belül folytatja a küzdelmet az internetes csalók ellen.

 

Egy nap, három megoldott ügy

A győri rendőrök tegnap két kerékpár- és egy készpénztolvajt fogtak el. Az intézkedést követően a biciklik visszakerültek jogos tulajdonosaikhoz.