Lezárt akta – lezárt sorozatcsalás

2022. 06. 19., v - 10:37
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A monori rendőrök befejezték annak a csaló bandának az ügyét, akik a gyanú szerint egy internetes hirdetési portálon mobiltelefonokat kínáltak, ám a vételár átutalása után elérhetetlenné váltak.

Győrtől – Debrecenig, az ország különböző szegleteiből érkeztek feljelentések 2019. és 2020. között mobiltelefonos átverésekről. A módszer ugyanaz volt: egy online hirdetési felületen, kihasználva a vevők jóhiszeműségét, különböző típusú mobiltelefonokat kínáltak a piacinál jóval kedvezőbb áron eladásra, a vételárat előre kellett utalni. Szinte mindegyik érdeklődő eleget tett a kérésnek, bár volt, aki óvatosságból csak pár ezer forint előleget küldött.

A terméket aztán hiába várták, a hirdető elérhetetlenné vált, megszűnt vele mindennemű kommunikáció. Akadt egy áldozat, aki férje profiljáról és az ő nevében rákérdezett a már általa megvásárolt telefonra. Azt a választ kapta, hogy a termék eladásra vár, az megvásárolható - egyenes út vezetett a rendőrségre.

A monori rendőröknél összefutó szálak öt ember azonosítását hozták. Egy 20 éves gyomaendrődi, illetve egy 20, egy 21 és egy 26 éves szarvasi férfit, valamint egy 22 éves gyomaendrődi nőt gyanúsítottak meg a bűncselekmény-sorozat elkövetésével. Összesen több mint egymillió forint kárt okoztak 13 áldozatuknak.

Kihallgatásukon mindnyájan tagadtak.

A Monori Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya az öt ember ellen az üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, az ügy iratait átadta az ügyészségnek.

Legyenek óvatosak az internetes vásárláskor!

Az online piactereken az eladó és a vevő az oldalon belül kommunikálnak, a fizetés az oldalon kívül, átutalással vagy utánvétellel történik. A felhasználók értékelést készítenek a másik félről, ezek alapján körültekintően kell kiválasztani az eladót. Javasolt az utánvétellel történő vásárlás vagy a személyes átvétel!

A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (például fizetési és szállítási kondíciókat).

Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljanak, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a bankkártyájuk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Óvakodjanak az olyan weboldalaktól, amelyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint ahol nem, vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait! Ezeket az oldalakat tekintsék megbízhatatlannak! Legyenek óvatosak a személyes adataik megadásánál is, különösen a bankkártyájukra vonatkozó adatok esetében, ezeket csak a fizetést bonyolító bank oldalán adják meg!

A biztonságos vásárlásról többet megtudhat:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bunmegelozes/internet-biztonsag/biztonsagos-vasarlas


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam