Lezárt akta: Migránsokkal volt tele az embercsempész lerobbant teherautója

2021. 06. 08., k - 13:11
Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a török állampolgárságú férfival szemben, aki kisteherautójában 45 határsértőt szállított Szegednél.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya 2020 decemberében indított eljárást embercsempészés bűntette miatt a férfi ellen. A gyanúsított egy német honosságú teherautóval Romániában felvett 45 illegális migránst, akiket Ausztriába kívánt eljuttatni, azonban műszaki problémák miatt az M43-as autópálya egyik pihenőjében meg kellett állnia.

Kétnapi várakozást követően egy autómentő érkezett a helyszínre, a teherautó azonban annyira túl volt terhelve - a raktérben lévő migránsokkal-, hogy nem tudták felcsörlőzni. A járművet végül bevontatta egy szegedi szervízbe, ahol a szerelőknek feltűnt, hogy a ponyva mozog. A helyszínre riasztott rendőrök a raktérben 45 illegális migránst találtak. A csoport tagjai közül 31 fő szír, 14 pedig iraki állampolgárnak vallotta magát, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A nyomozók megállapították, hogy a török gyanúsított 2020 nyarán további két alkalommal csempészett migránsokat Magyarországon keresztül Nyugat-Európa irányába. A gyanúsított összesen 89 migránsnak nyújtott segítséget az illegális határátlépésben.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte és az ügy iratait megküldte az illetékes ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Zaklatás miatt felelhet

A gárdonyi rendőrök befejezték a nyomozást annak a 20 éves férfinak az ügyében, aki ősszel gáz-riasztó fegyverrel fenyegetett meg egy párt.

 

Eltűnt Orsós László

A dombóvári rendőrök a lakosság segítségét kérik a 14 éves fiú eltűnése kapcsán.

 

Három nap, négy elfogás

Nagykerekinél egy körözött autót foglaltak le, míg Ártándon három körözött személyt fogtak el a rendőrök.

 

Halmozta a bajt

A győri rendőrök egy helyi sofőrrel szemben indítottak büntetőeljárást, aki egy időben három jogsértést is elkövetett.

 

Veszélyesek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai huszonkét ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év hetedik hetében.

 

Vasrudas rongáló

A budapesti rendőrök azonosították a férfit, aki betörte egy józsefvárosi pártiroda ajtóüvegét.