Lezárt akta: milliós átverés

2022. 05. 19., cs - 13:04
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Internetes vásárlás, több százezer forintos előre utalás ismeretlennek, futás a pénz után, majd csalódott rendőrségi feljelentés. A szentendrei nyomozók már az elején tudták, nem állnak meg egy rendbeli gyanúsításnál – hat lett belőle.

Egy online piactéren talált rá a csábító vételárú videókártya ajánlatra egy férfi 2022 januárjában. Mindjárt hetet rendelt, darabját 108 ezer forintért, majd előre elutalta a pénzt az eladónak. A videókártyák nem, helyettük üres ígéretek, magyarázkodások, kifogások érkeztek - már amikor sikerült utolérnie "eladóját". Miután se pénz, se kártyák, végső elkeseredésében feljelentést tett.

A szentendrei nyomozók kiderítették, további öt áldozat esett a 31 éves vajai férfi csapdájába. Az olcsón beszerezhető videókártya lehetősége többeket is bevonzott, előre átutalták a darabszámtól függő, 135 és 550 ezer forint közötti összegeket, majd hiába várták a terméket, vagy a pénzüket.

A 31 éves férfit végül 6 rendbeli csalás bűntettével gyanúsították meg, átverése áldozatainak közel 2,3 millió forintos kárt okozott. Beismerő vallomást tett.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a büntetőeljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.

 

Ha vásárlóként nem akar bűncselekmény (csalás vagy az adatainak jogosulatlan megszerzése) áldozatává válni ajánljuk figyelmébe az

online vásárlás 11 aranyszabályát

 1. Vásároljon megbízható forrásból!
 2. Ellenőrizze a véleményeket és értékeléseket a kereskedőről, termékről!
 3. Gondolja át kétszer, mielőtt fizet!
 4. Használjon bankkártyát, amikor online vásárol!
 5. Ellenőrizze, hogy a vásárlás nem jár-e ismétlődő díjfizetéssel!
 6. Ne küldjön pénzt ismeretlen személynek!
 7. Ne küldje el bankkártya-adatait e-mailen vagy lefotózva!
 8. Ha nem vásárol, ne adja meg a kártyaadatait!
 9. Ellenőrizze a weboldal fizetési biztonságát!
 10. Győződjön meg az adatátvitel biztonságáról!
 11. Mentse el az összes, online vásárláshoz kapcsolódó dokumentumot!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Zörgött a sárhányó

Feltűnően hangos kerékpárral közlekedő férfi azonosításához kérnek segítséget a ceglédi nyomozók. A tettes egy másik bicajos táskáját lopta el.

 

Lezárt ügyek: a nagy rendszámtrükk

Az Edelényi Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyet azzal a férfival szemben folytatott le, aki tehergépkocsiján lecserélte annak román rendszámát magyarra azért, hogy hatósági áras üzemanyaghoz jusson.

 

Pénzért igazolt

A rendőrség eljárást folytat egy Békés megyei háziorvos ellen, mert a gyanú szerint COVID 19 igazolást állított ki egy férfinak, úgy hogy nem is fertőződött meg a vírussal.

 

Négy eltiltás 2025-ig

A sofőrt nem érdekelte, hogy több hatóság is eltiltotta a járművezetéstől, a jánoshalmi rendőrök elfogták a 2025-ig eltiltottat.