Lezárt akta: nem kicsit szélesítették

2022. 05. 21., szo - 08:32
Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Hét gyanúsított, 42 betörésből álló sorozat, 45 milliós kárérték - a Pest megyei vizsgálók vádemelést javasolnak egy 2020 szeptemberében lekapcsolt csapat tagjai ellen. Aprólékos felderítés, egy cipő-, egy eszköz-, vagy egy keréknyom töredéke is jelentőséggel bírt.

A felderítés csendes, a realizálás hangos és ellentmondást nem tűrő volt 2020. szeptember 30-án, amikor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti állományának tagjai mellett a Budapesti, valamint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai megindultak, hogy hat helyszínen, egy időben csapjanak le. A célszemélyek egy betörés-sorozattal összefüggésbe hozott csapathoz tartoztak, utolsó tagjukat másnap hajnalban ártalmatlanították a Terrorelhárítási Központ műveleti egységei.

A rajtaütéskor hét, a 2019. október és 2020. szeptember közötti időszakban, a fővárosban, Bács-Kiskun, illetve Pest megyében elkövetett betörés volt számlájukra írható, az azóta lefolytatott nyomozás 42-re szélesítette a listát. Ennek függvényében a bűncselekményekkel okozott kárérték összege is nagyot változott az eltelt 19 hónapban: a véglegesített adat nyolcszámjegyű, 45.726.844 forint. Ez csak az az érték, amit az egyes helyszínekről bankjegyek, ékszerek, elektronikai eszközök, autók, motorkerékpár, szerszámok formájában zsákmányoltak. Akadt azonban 8 olyan helyszín, ahonnan semmit nem sikerült elvinniük, pedig több mint 48,2 milliót még megszerezhettek volna.

Legkevesebbet - 2 ezer forintot - egy kiskunlacházi fatelepről loptak, legnagyobb fogásuk egy ceglédi áruházból elvitt 30 millió forint volt. Egy fővárosi húsboltból ugyan pénzt nem, de ha már ott voltak, 10 kg sonkát magukkal vittek.

A magánházakat elkerülték, célpontjaik telephelyek, üzletek, boltok voltak. A kiszemelt helyen és környékén előzőleg terepszemlét tartottak, megfigyelték a mozgást, biztonságtechnikai felszereltségeket, menekülő útvonalakat terveztek. A feladatokat leosztották egymás között, volt sofőr, aktív résztvevő, autóikat, ruháikat elrejtő. Bár a bűnszervezetekre jellemző hierarchikus viszony nem állt fenn közöttük, szervezettségük megmutatkozott: külön autókat, elsősorban nagy teljesítményű terepjárókat használtak, ellopták, vagy megvették, de nem íratták át, hamis rendszámokat szereltek rájuk, majd elrejtették, vagy éppen felgyújtották, mobiltelefont balhé közben nem használtak, inkább CB rádión értekeztek egymással, elmaszkírozták magukat, és egy-egy helyen nagyon röviden időztek, célirányosan keresték a pénzt rejtő széfeket, trezorokat. Amit helyben nem tudtak kinyitni, azzal nem törődtek.

A hét gyanúsított közül leggyakrabban a 47 éves B. Sándor volt a sofőr, a helyszínre vitte társait, majd leparkolt és figyelt. A 31 éves M. Gyula, a 41 éves N. Gyula és a 27 éves M. Márk mentek be a kiszemelt helyekre, percek alatt összeszedték, amit találtak, majd a kocsiba pattanva elmenekültek. A 44 éves R. Károly és a 44 éves P.-né P. Annamária alkalmanként segédkezett – ruhát tüntettek el, vagy éppen azt szereztek, autót rejtettek el. A 47 éves M. Csaba vidéki tanyáján biztosította az elkövetésekhez használt gépkocsik, eszközök és ruhák tárolását. Minden alkalommal ott gyűlt össze a csapat, onnan indultak a betörés helyszínére, majd oda is érkeztek vissza.

A négy legfőbb gyanúsítottnak bejelentett munkahelye, állandó jövedelme nem volt, megélhetésüket, életvitelüket a bűncselekményekből származó illegális bevételükből finanszírozták.

Elfogásukat követően, kezdetben a legtöbben nem voltak közreműködők, tagadtak, panaszoltak, nem tettek vallomást. A nyomozás előrehaladtával azonban, az egyre-másra halmozódó bizonyítékok hatására részben, vagy egészben beismerő vallomást tettek.

Jelenleg B. Sándor és M. Gyula személyi szabadsága korlátozott, előbbi letartóztatásban van, utóbbinak nyomkövetővel biztosított bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. M. Csaba más ügye miatt tölti jogerős szabadságvesztését, N. Gyula, M. Márk, R. Károly és P.-né P. Annamária szabadlábon védekezhet.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást befejezte, az iratokat átadta az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.