Lezárt ügy: a rendőrök elől menekült, elfogták az embercsempészt

2021. 10. 15., p - 07:51
Vas Megyei Rendőr-főkapitányság

A moldáv férfi tíz illegális migránst szállított, akik szír állampolgárnak mondták magukat.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Székesfehérvári Osztályának információi alapján az egyenruhások 2021. szeptember 11-én, a hajnali órákban, Bucsu belterületén egy román forgalmi rendszámú gépkocsit akartak intézkedés alá vonni, a gépkocsi vezetője azonban járművével az út melletti vízelvezető árokba hajtott. A sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, azonban őt a járőrök rövid időn belül elfogták és előállították a Főkapitányságra.

A sofőrön kívül a gépkocsiban tíz személy utazott, akik szír állampolgárnak mondták magukat. Az utasok a rendőri intézkedés során sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A gépkocsit vezető férfi az intézkedés során egy román útlevelet adott át a rendőröknek, azonban igazoltatása során magát moldáv állampolgárnak mondta. A 31 éves sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

A szükséges eljárási cselekményeket a Szombathelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya elvégezte és a keletkezett iratokat a vádemelés érdekében a Szombathelyi Járási Ügyészségnek megküldte.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határmenti együttműködés

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok Szegeden fogadta román partnereit.