Lezárt ügy: rókalyukba bújt a rendőrök elől

2018. 05. 19., szo - 04:45
ORFK Kommunikációs Szolgálat

​​​​​​​A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytatott nyomozást.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást négy afgán, egy pakisztáni, két indiai, egy román, két albán és egy belga állampolgár ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2016. június 13-án Zala megyében, Murarátka területén kíséreltek meg a rendőrök ellenőrzés alá vonni két személygépkocsit, amelyek sofőrjei a rendőri jelzés ellenére nem álltak meg, nagy sebességgel továbbhaladtak Szlovénia irányába. Az egyik gépkocsi a menekülés során balesetet szenvedett, így elfogták az albán állampolgárságú sofőrt, aki kilenc afgán állampolgárt próbált meg Szlovéniába juttatni. A másik gépjárművet a – magyar rendőri szervek jelzése alapján – a szlovén hatóságok vonták intézkedés alá. A kocsiban a szintén albán állampolgárságú sofőrön kívül négy afgán állampolgár tartózkodott. Az afgán állampolgárok magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni; semmilyen okmánnyal, irattal nem rendelkeztek.

A Magyarországon elfogott albán állampolgár előzetes letartóztatása mellett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság folytatta az eljárást, amelynek során körvonalazódott, hogy a bűncselekményt bűnszervezetben követték el, ezért a nyomozást a továbbiakban a KR NNI folytatta.

A nyomozás adatai szerint 2016-ban a bűnszervezet afgán, pakisztáni, indiai, román, albán és belga állampolgárságú tagjai a Budapesten élő, afgán állampolgárságú vezető irányításával mintegy 400, a szerb-magyar határon illegálisan átjutott személynek nyújtottak segítséget Magyarországról Szlovéniába és Ausztriába jutni.

A rendőrök a nyomozáshoz négy embercsempészés miatt folytatott büntetőeljárást egyesítettek, mivel azok elkövetése ugyanahhoz a bűnszervezethez volt köthető.

Az osztrák és cseh bűnüldöző szervekkel közös nyomozócsoport alakult, mivel a bűnszervezet egyes tagjai 2015-ben Ausztria területén is követtek el bűncselekményeket, amelyekben cseh állampolgárok is érintettek voltak.

A bűnszervezet a bűncselekmény elkövetésével mintegy 90 millió forint illegális jövedelmet szerzett, amelyet főként az életvitelük fenntartására, költségeik fedezésére költöttek.

A KR NNI a nyomozást befejezte, az ügy iratait a gyanúsítottakkal szemben vádemelési javaslattal megküldte a Zala Megyei Főügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fókuszban az ittas és bódult sofőrök

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizennyolc ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év negyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Betörők rendőrkézen

Három vendéglátó egységbe tört be egy szegedi fiatal, majd társával további három elárusító pavilont szemelt ki, értékek után kutatva. A rendőrök elfogták őket.

 

Elfogták a garázdát

Több kukát lerúgott és egy autó fényszóróját is betörte egy férfi Szegeden. Garázdaság és rongálás miatt kell felelnie.

 

Letartóztatva: hatrendbeli lopás

Egy tiszaburai lakos kábeltartó faoszlopokat vágott ki, amit a rendőrök felaprítva megtaláltak. A karcagi nyomozók több vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt őrizetbe vették a férfit.

 

Ellopták?

A szombathelyi rendőrök ellopott kerékpárok jogos tulajdonosait keresik.

 

Újabb kifosztó rendőrkézen

A salgótarjáni rendőrök azonosították és elfogták azt a 32 éves férfit, aki a gyanú szerint egy idős nőt és egy férfit fosztott ki.