Lezárták: Hollandiából jöttem, mesterségem címere díler

2021. 12. 04., szo - 06:30
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyelet alatt várhatják ügyük tárgyalását azok a bűnelkövetők, akiket a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai jelentős mennyiségű kábítószerre, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével gyanúsítanak.

 

Az öt férfiből álló banda 2015-től szervezetten folytatott kábítószer-kereskedői tevékenységet. Az ügyletet egy 39 éves szegedi férfi finanszírozta. Hollandiában dolgozó, egyébként mindszenti illetőségű ismerősét kérte meg arra, hogy szerezzen be különféle drogokat – speedet, extasyt, kokaint –, majd azokat juttassa el Magyarországra. A csoport szervezettségét tükrözi, hogy egy egyébként hetente személyszállítást végző pirtói lakos – a legális fuvarban érkező utasokkal együtt – csomagként hozta haza a különféle kábító hatású anyagokat, amelyeket aztán a főkolompos osztott szét a terjesztők között. Alkalmanként 1-2 kilogramm speed és 1000-2000 darab extasy cserélt gazdát, illetve ritkábban kokain is volt a szállítmányban.

A jelentős mennyiségű kábítószert többek között Kiskunhalason, Orosházán, Szegeden terjesztették, de kisebb településekre is jutott az anyagból a nyomozók gyanúja szerint. 

Miután az üzlet beindult, a mindszenti „árubeszerző” újabb megbízóra tett szert: egy kiskunhalasi terjesztőnek is küldött a tiltott anyagokból a pirtói buszos közreműködésével. Az új bűntárs vegyészkedett is a beszerzett dolgokkal: 2018 nyarán egy kiskunhalasi tanyán macskaalomba rejtett, szövetbe áztatott kokainból nyert ki 11 kilogrammnyi, terjesztésre szánt kábítószert, amelyet – felütve – a korábbi felvevőpiac mellett már Budapesten is értékesített. Ugyanebben az időben csatlakozott hozzájuk egy székkutasi férfi is, aki szintén rendszeres megrendelő lett. Ő ugyanazon az úton-módon jutott a különféle kábító hatású anyagokhoz, mint a többiek.

A fuvarost a rendőrök 2019. július 14-én Tófű térségében igazoltatták. A kisbuszból ekkor 2033 darab extasy, másfél kilogramm speed és fél kilónyi kokain került elő. Mivel a nyomozók az illegális csomagot a mindszenti megbízóval hozták egyértelműen összefüggésbe, őt azonnal letartóztatták. Természetesen az eset felgöngyölítése során kiderült a buszvezető szerepe is, így ő, valamint a kiskunhalasi, a szegedi és a székkutasi megbízó is rendőrkézre került.

A szövevényes ügyletek minden apró részletére kiterjedő vizsgálódás fényt derített arra, hogy a férfiak révén mintegy 80 kilogrammnyi speed por, 71.093 darab extasy tabletta és 4,5 kilogramm kokain került Magyarországra Hollandiából.

A vagyon-visszaszerzés érdekében a bűnszövetség tagjaitól 900.000 forint készpénzt és egy 702.000 forint értékű gépkocsit foglaltak le, valamint zár alá vettek hét, összességében 23.620.000 forintra értékelt ingatlant.

A gyanúsítottak közül négyen jelenleg is letartóztatásban vannak, míg ötödik társuk bűnügyi felügyelet alatt áll. A nyomozó hatóság mindegyikük esetében a jelentős mennyiségű kábítószerre, bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúját állapította meg. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr főkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai a vádemeléshez szükséges bizonyítékok felkutatását befejezték, és az iratokat vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Az út vége

Büntetőeljárás indul egy 22 éves magyar sofőr ellen, aki négy embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Ittasan vezettek

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai 23 ittas, illetve 1 bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év 20. hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.