Lezárták: óvakodjunk az internetes csalóktól!

2022. 12. 16., p - 13:20
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai vádemelést javasolnak két fiatal ellen. A férfiak csalásokból éltek: jóhiszemű embereket vertek át.

 

Egy kecskeméti férfi még 2022. január 16-án az egyik internetes portálon ráakadt egy kedvező árban lévő számítógépes játékra. Rögtön le is csapott az olcsó termékre, és az eladónak elutalt 5.000 forint előleget, aki ez után elérhetetlenné vált, és a játékot sem küldte el a vevőnek.

A sértett feljelentést tett a Kecskeméti Rendőrkapitányságon, és a nyomozók az elmondottak alapján már gyanították, hogy a valótlan hirdetésnek nem ő az egyetlen áldozata. Átfésülték a rendőrségi adatbázisokat, és nem is dolgoztak hiába: aprólékos munkával sorra megtalálták azokat, akik hasonló módon váltak a csalássorozat áldozatává. A zsaruk listáján az ország minden tájékáról mintegy 71 sértettet szerepel; ők nem létező termékekért néhány ezer forinttól több tízezer forintig terjedő összeget utaltak át egy 24 éves dunaföldvári lakosnak és 21 éves kiskőrösi bűntársának.

A duó 2020 januárjától játékkonzolt, telefont, számítógépes termékeket hirdetett meg kedvező áron egy internetes portálon. A jóhiszemű vevők a vételárat – vagy legalábbis a postaköltséget – elutalták a férfiak által megadott számlaszámra, ám a kifizetett holmit soha nem kapták meg.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának munkatársai a sértettek felkutatását és kihallgatását követően a csalásból élő fiatalokat elfogták és őrizetbe vették. A 71 rendbeli csalás bűntettével gyanúsítható társtettesek ügyében a nyomozás befejeződött, így az iratokat átadták az ügyészségnek.

A jelenleg más ügyben börtönbüntetésüket töltő gyanúsítottak ügyében a rendőrök vádemelést javasolnak.

 

A pórul járt megrendelők közül jó néhányan a karácsonyi időszakban csaptak le az olcsónak tűnő, végül annál többe kerülő, soha meg nem kapott árucikkekre.

 

Kérjük, fogadják meg a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának az online vásárlásokkal kapcsolatos tanácsait:

  • Óvatosan, körültekintően járjanak el az internetes vásárlások során!
  • Amennyiben magánszemélytől vásárolnak, lehetőség szerint ellenőrizzék, hogy az eladó rendelkezik-e „megbízható eladó” mappával!
  • A közösségi oldalakon található több olyan csoport, ahol a csalók profiljai szerepelnek. Célszerű ezeken az oldalakon tájékozódni a vásárlás előtt.
  • Bankkártyás fizetés esetén érdemes a folyószámlán online vásárlás céljára használható számlaszámot létrehozni, amelyen csak annyi pénz legyen, mint amennyi a vásárlás összege. Így a fő folyószámlához illetéktelenek semmilyen módon nem férhetnek hozzá.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kihasználta a helyzetet

Lezárult a nyomozás annak a nőnek az ügyében, aki nem leadta, hanem eltette azt a pénztárcát, amit egy kiskundorozsmai boltban talált.

 

Lopás miatt keressük!

A székesfehérvári rendőrök a lakosság segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.