„Lőjétek a rendőröket!”

2022. 11. 15., k - 14:33
Budapesti Rendőr-főkapitányság

A Budapesti Rendőr-főkapitányság jelenleg hat külföldi férfit tart őrizetben felfegyverkezve elkövetett embercsempészés megalapozott gyanúja miatt a főváros határában 2022. november 14-én történt lövöldözés miatt.

 
Ahogy arról korábban hírt adtunk, egy illegális migránsokat szállító furgonból többször az őket megállásra felszólító rendőrökre lőttek 2022. november 14-én reggel Budapest határában. A rendőrök - figyelmeztető lövést követően - viszonozták a tüzet. A gyalogosan menekülő 21 és 28 éves iraki állampolgárságú két feltételezett embercsempészt a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége fogta el. Személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. A furgonban 21, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni jogszerű magyarországi tartózkodásukat; tanúkihallgatásukat követően valamennyiüket visszakísérték a biztonsági határzárhoz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság felfegyverkezve elkövetett embercsempészés bűntett miatt folytat eljárást, a gyanúsítottként kihallgatott egyik iraki állampolgár részletes beismerő vallomást tett. A rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség folytat büntetőeljárást.
 
A migránsokat szállító furgon „előfutó” autóját a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi információi alapján a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége az M1-es autópályán, Győr térségében tartóztatta fel 2022. november 14-én 11 óra körül. A Hegyeshalom felé tartó BMW-ben utazó négy férfi a - többszöri, angol nyelven is elhangzott - rendőri felszólítás ellenére nem szállt ki a gépjárműből, a járművezető az ajtót nem nyitotta ki, ezért a rendőrök betörték az ablakot. A külföldiek nem voltak együttműködőek, ketten a bilincselésnek is ellenálltak, ezért a terrorelhárítók testi kényszert, valamint elektromos sokkolót alkalmaztak. A 24 és 30 éves iraki, a 21 éves török és a 23 éves német állampolgárt egészségügyi vizsgálatukat követően a Rendőrségi Igazgatási Központba állították elő, ahol a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály nyomozói őket is embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.
 
A furgonban tartózkodó embercsempészek egyike kihallgatásán elmondta, hogy az illegális migránsok szállításának megkezdése előtt az egyik „előfutó” átadta az utat szervező üzenetét, amely szerint a furgon sebességváltója mellett találnak egy pisztolyt, amellyel ha kell, „Lőjétek a rendőröket!
 
A két iraki férfit és négy segítőjüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság őrizetbe vette, és előterjesztést tett letartóztatásuk indítványozására.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopás miatt keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy szegedi buszmegállóban ellopta a sértett pénztárcáját és mobiltelefonját.

 

Kékek a kék bolygóért

A Pest vármegyei bűnmegelőzők a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság munkatársaival karöltve szerveztek hulladékgyűjtéssel egybekötött környezetvédelmi programot a Ráckevei (Soroksári) Duna tanösvénynél.

 

Az esztergomi rendőrök „jófogása”

A hirdetőket átverő banda tagjait az esztergomi rendőrök a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztály munkatársaival együttműködve Győrben fogták el.

 

Alkalom szülte tolvajokat fogtak

A sértettek ugyan óvatlanok voltak, de a kiskunfélegyházi és a bajai rendőröknek még egy óra sem kellett ahhoz, hogy bűnelkövetők csuklóján kattanjon a bilincs.

 

Rokonait is meglopta

A karcagi rendőrök őrizetbe vettek egy helyi férfit, aki saját rokonait lopta meg, valamint több üzletből tulajdonított el különböző használati cikkeket az elmúlt hónapokban.