Másfél mázsa marihuána lapult a kávéőrleményt szállító kamionban

2023. 08. 25., p - 07:30
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Magyarország egyik legnagyobb kábítószerfogását könyvelheti el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI). A rendőrök a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársaival közösen a letenyei határátkelőn egy bolgár sofőr által vezetett tehergépkocsi vontatmányában fedezték fel hétfőn a 150 kilogrammnyi drogot. Az illegális áru lefoglalásával félmilliárd forint értékű kábítószert sikerült kivonni a forgalomból.

A KR NNI nyomozói rendkívül szoros nemzetközi együttműködésben dolgoznak az Európai Unió országainak rendőreivel. A hosszú évekre visszanyúló munkakapcsolatoknak köszönhetően a nyomozók közötti információáramlás nagyon gyors és közvetlen. Ezen gördülékeny és hatékony együttműködésnek köszönhetően sikerült 2023. augusztus 21-én egy nem mindennapi drogfogást véghez vinniük.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály győri nyomozói a külföldi kollégáiktól kapott jelzés alapján hétfő délben értesítették a NAV Bevetési Igazgatóságát arról, hogy Szlovénia felől egy gyanús kamion érkezik. Az információk és a GPS-adatok szerint az illegális rakománnyal teli gépkocsi Spanyolországból indult, majd komppal jutott át Olaszországba, ahonnan Szlovénián keresztül lépett be hazánkba. A pénzügyőrök a nyomozók felkérésére azonnal akcióba lendültek, és az M7-es autópályán a határt átlépő járműszerelvényt Harley nevű cigaretta- és kábítószer-kereső kutyájukkal a Letenyei határátkelőnél átvizsgálták. A kutya azonnal jelzett.  

Megfúrták a kamion vontatmányának platóját, és abból kábítószergyanús anyag szivárgott ki. Így a kávéőrleménnyel teli járművet teljesen átvilágították. Miután az árut lepakolták, a plató alsó részében, mintegy 10 méter hosszan professzionálisan kialakított rejtekhelyeket találtak. A szemlét már a KR NNI technikusai folytatták le. A jármű minden négyzetcentiméterét alaposan átvizsgálták, minden nyomot aprólékosan rögzítettek. Munkájukat Reni nevű kábítószer-kereső szolgálati kutya is segítette. A kamion gyomrában található rekeszekből 150 kilogrammnyi, fóliába csomagolt kábítószergyanús anyag került elő. Az elsődleges gyorsteszt alapján marihuána, aminek ekkora mennyiségben a feketepiaci értéke meghaladja a félmilliárd forintot. Az egész rakományt a rendőrség lefoglalta, és ezzel mintegy 150 000 adag kábítószer piacra kerülését akadályozta meg. Ez az elmúlt évek egyik legnagyobb hazai drogfogása.

A KR NNI győri nyomozói az 58 éves sofőr ellen kábítószer-kereskedelem bűntett miatt eljárást indítottak. A bolgár férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását a Zala Vármegyei Főügyészségen, amit időközben a Zalaegerszegi Járásbíróság el is rendelt.

Az ügyben a magyar hatóságok az Europol és az Eurojust bevonása mellett folytatják tovább a megkezdett munkát annak érdekében, hogy kiderítsék, a szállítmány mögött ki vagy kik állhatnak, és mi volt a pontos úti cél.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Tíz díler rendőrkézen

Nagyszabású, összehangolt akcióban, több mint 180 kolléga közreműködésével csaptak le a rendőrök Jászapátiban és Hevesen új pszichoaktív anyaggal kereskedőkre.

 

A gyanú szerint bántalmazta a gyermekét

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétség elkövetése miatt folytat eljárást.

 

Időben

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Tokaji Rendőrőrs körzeti megbízottja ért oda először egy közúti balesethez.

 

Eltűnt Németh József

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

 

Közel kilencmillió forint a kár

Egy kazincbarcikai sértett számlájáról közel kilencmillió forintot vett le egy elkövető. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság folytatja a küzdelmet az online csalások elkövetői ellen a Mátrix Projekt keretein belül.

 

Ki látta Orsós Krisztiánt?

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik az eltűnt fiú megtalálása érdekében.