Meghiúsult embercsempészés

2022. 06. 25., szo - 09:29
Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Őrizetbe vették a rendőrök azt az ukrán állampolgárt, aki a gyanú szerint Magyarországon keresztül Szlovákia területére akart szállítani 18 határsértőt.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján 2022. június 24-én Nógrád megyében a rendőrök elfogták a Magyarország területére embercsempészés céljából érkezett férfit és az általa szállított 18 migránst.

A Szécsényi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai 10 óra 58 perckor a 22-es számú főúton, Szécsény külterületén vontak ellenőrzés alá egy cseh rendszámú Mercedes Sprinter gépjárművet, amelyet egy 28 éves ukrán állampolgár vezetett. A jármű zárt, ablak és ülőhely nélküli rakterében 18 magát szír állampolgárnak valló utas tartózkodott, akik személyazonosságukat, illetve Magyarország területén tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni.

A rendőri intézkedés meghiúsította az ukrán állampolgár azon tevékenységét, amellyel a határsértőknek – a Magyarország területén történő átszállítással – a magyar-szlovák államhatár átlépéséhez segítséget akart nyújtani.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai a 28 éves ukrán állampolgár ellen embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak. A férfit őrizetbe vették és előterjesztést tettek az ügyészségen letartóztatásának indítványozására. A nyomozók a bűncselekmények elkövetéséhez használt kistehergépkocsit lefoglalták.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megölte szomszédját

A bejelentést követő 30 percen belül kattant a bilincs annak a férfinak a kezén, aki Esztergomban bántalmazta ismerősét.

 

Sikeres együttműködés

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság nyomozói a Múcsonyi Polgárőr Szövetség munkatársainak az információi alapján fogták el a tolvajokat.

 

Halmozta a szabálysértéseket

Az Edelényi rendőrök elállítottak, majd szabálysértési őrizetbe vettek egy sofőrt, aki érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező autójával, jogosítvány nélkül közlekedett.