Megszakadt a vonal

2022. 08. 09., k - 08:33
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Egy 14 tagú, telefonos, unokázós csalásokra specializálódott bűnszervezetet számolt fel a Békés megyei rendőrség. A férfiak és nők a gyanú szerint kilenc megyében és Budapesten károsítottak meg, illetve próbáltak meg becsapni időseket. Az ügy rendőrségi vizsgálata befejeződött, a nyomozás iratai az ügyészségre kerültek.

Kiterjedt, unokázós csalások ügyében indult nyomozás rendőrségi szakasza zárult le a Gyulai Rendőrkapitányságon. A külföldről irányított bűnszervezetnek a gyanú szerint 14 tagja van. Közülük ketten Angliából hívogattak fel magyarországi számokat, majd a hívásokat fogadók unokájának, gyermekének, keresztgyermekének adták ki magukat. Azt állították, hogy közlekedési balesetet szenvedtek, bajban vannak, azonnal pénzre van szükségük. Elmondták, hogy nem tudnak elmenni a pénzért, de egy megbízható barátjukat elküldik érte. Aki pénzt nem tudott adni, attól ékszereket kértek és fogadtak el. Az Angliából telefonálgató páros irányította azokat, akik itthon felkeresték az időseket, ők mondták meg nekik, hogy mikor milyen címre kell elmenniük. A felhívott emberek között többen voltak, akik ráismertek a módszerre és nem hagyták magukat megkárosítani. Voltak azonban olyanok, akik odaadták a megtakarított pénzüket és ékszereiket. Békés megyében egy gyulai idős férfitől másfél millió forintot, Békésen egy 80 éves nőtől pénzt és ékszereket vittek el. Emellett egy debreceni nőtől 3 millió 200 ezer forintot csaltak ki, egy szegedi nő pedig több mint egymillió forintot adott át az őt megtévesztőknek.

A bűncselekmények sora 2020. február 17-én szakadt meg, azon a napon összehangolt akció keretében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói, felderítői, a Közterületi Támogató Alosztály és a Gyulai Rendőrkapitányság rendőrei a helyben szolgálatot teljesítő rendőrök segítségével egy időben három településen intézkedtek. Hajnali 5 óra körül Budapesten, Izsófalván és Makón fogtak el összesen hat férfit, majd az ezt követő hónapokban a bűnszervezet további nyolc tagja ellen indítottak eljárást. A nyomozás adatai szerint a 11 férfi és 3 nő kilenc megyében és Budapesten károsított meg, illetve próbált meg becsapni időseket. A csalás bűntett és más bűncselekmények elkövetése miatt indult nyomozás vizsgálati szakaszában a rendőrség a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az ügy iratait a Gyulai Rendőrkapitányság 2022. augusztus 8-án továbbította az ügyészségre.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

219

A borsodi rendőrök a napokban a 37-es számú főúton egy olyan gyorshajtót vontak ellenőrzés alá, aki jelentősen túllépte a sebességhatárt.

 

Rendőrkézen a kábítószer-kereskedő és a fogyasztói

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Győri Rendőrkapitányság nyomozói, valamint a Győri Rendőrőrs és a Körzeti Megbízotti Alosztály állományának összehangolt munkája eredményeként sikerült azonosítani és elfogni négy férfit és egy nőt.

 

Eltűnt Halmosi László

Az idős férfit jelenleg is keresik a szekszárdi rendőrök. Kérjük, aki látta, értesítse a rendőrséget!