Moldáv állampolgár volt az embercsempész

2022. 09. 29., cs - 08:57
Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Szombathely térségében, a 86-os számú főúton fogták el a migránsokat szállító embercsempészt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztálya Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a járőrök, Szombathelynél a 86-os számú főúton szeptember 28-án 22 óra 35 perckor ellenőriztek egy gépkocsit, amelyet egy moldáv állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül további tizenkettő, magát az ellenőrzés során afgán és indiai állampolgárnak mondó személy utazott. Az intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A moldáv sofőrrel szemben – őrizetbe vétele mellett – embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárás indul.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője, vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam