Ne dőljön be a csalóknak!

2023. 10. 02., h - 11:34
Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A tiszakécskei nyomozók őrizetbe vettek egy 30 éves ceglédi nőt, aki egy idős asszonytól egymillió forintot meghaladó összeget csalt ki egy mesével.

 

Egy kétségbeesett idős asszony tett feljelentést 2023. szeptember 28-án délután a rendőrségen, és elmondta, hogy valószínűleg csalás áldozata lett. A 80 éves tiszakécskei lakos lánya Németországban él, így amikor egy ismeretlen férfi azzal hívta fel a nap folyamán, hogy a lánya egy német börtönbe került, a sértett ugyan megdöbbent, a történet pedig hihetetlennek tűnt, de nem volt idő gondolkodni, segíteni akart. A telefonáló ugyanis elmondta, hogy ő egy német rendőr, és az idős nő hozzátartozója azért került fogdára, mert kábítószer-tartalmú csomagot akart feladni egy ottani postán. A férfi profinak tűnő módon adatokat egyeztetett, lakcímet kért, aztán elmondta, hogy egy nagyobb összeg fejében – amit óvadéknak nevezett – a rokon kiszabadulhat. Gondolkodási időt nem hagyott lépre csalt áldozatának, hanem mondta, hogy a korábban bediktált lakcímre elküld valakit, aki átveszi a pénzt, azt elutalja, és az asszony lánya már szabad is lesz.

Rövid idő elteltével meg is érkezett a házhoz egy fiatal nő, aki átvett a sértettől egy nagyobb összeget – forintot és eurót –, majd egy autóval távozott. Szerencsére az egyik szomszéd szemtanúja volt a találkozónak, és bár nem tudta, hogy pontosan mi történik a szeme előtt, és a kocsi rendszámát sem látta, de magát a látogatót és a jármű jellegzetességeit jól megfigyelte. Ez vezette a rendőröket nyomra. A bejelentés után ugyanis azonnal széles körű adatgyűjtésbe kezdtek, tanúkat kutattak, kamerák felvételeit elemezték. Így a szomszéd leírása alapján hamar megtalálták a bűncselekményhez használt autót, majd pedig a sofőrjét is egy 30 éves ceglédi lakos személyében. A csalás bűntettével gyanúsított nőt őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben egyre inkább elterjednek a különféle csalások. A bűnözők interneten és telefonon keresztül – különböző valótlan történeteket kitalálva – próbálnak a gyanútlan áldozatoktól pénzt kicsalni. Az egyik módja az, amikor a telefonáló azt állítja, hogy a sértett hozzátartozója balesetet okozott vagy külföldön börtönbe került, ám némi készpénz segítségével el lehet intézni, hogy a rokon kimásszon a bajból. Ezek a történteket sohasem valósak; sem a magyar, sem a külföldi rendőrök nem kérnek telefonon senkitől pénzt – az óvadék vagy bírság kifizetése ily módon nem lehetséges, ezért kérjük, ne dőljenek be ezeknek a meséknek! Ha ilyen hívást kapnak, vagy valaki személyesen jelenik meg Önöknél ehhez hasonló valótlan történettel, azonnal értesítsék a rendőrséget!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Több kiló droggal fogták el

A Nagykanizsa Rendőrkapitányság eljárást folytat egy 55 éves férfival szemben jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette miatt.

 

Elfajult a haragos viszony

Gyújtogatásig mérgesedett két férfi vitája. A berettyóújfalui rendőrök rongálás miatt nyomoztak.

 

Súlyos balesetet okozott Budapesten

A sofőrnek nem volt jogosítványa, az autó nem rendelkezett forgalmi engedéllyel, és az utastérben nem volt gyerekülés sem; egy másfél éves kisfiú súlyos sérüléseket szenvedett.

 

Vissza a hűvösre

A püspökladányi rendőrök elfogták azt a 24 éves helyi lakost, aki nem tétlenkedett egy hónappal ezelőtti szabadulása óta.

 

Vérüket adták

A Szekszárdi Területi Vérellátó Központ a Dombóvári Rendőrkapitányság épületébe szervezett véradást.