Nemcsak „gyártotta”, terjesztette is a rémhírt

2020. 03. 15., v - 13:35
ORFK Kommunikációs Szolgálat

„A koronavírus-járvány miatt lezárják Budapestet”- állította hamisan egy youtuber.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai azonosították azt a youtubert, akinek videóblogjában elsőként, 2020. március 10-én jelent meg az a minden alapot nélkülöző híresztelés, hogy az operatív törzs a főváros lezárására készül.

Ezt követően a közösségi-média felületeken gyorsan elterjedt az az álhír, mely szerint Budapestet várhatóan karantén alá vonják a koronavírus-járvány miatt.  A rendőrök beazonosították a videót feltöltő férfit, a 30 éves budapesti J. Szabolcsot. A youtuberként is tevékenykedő fiatalember lakcímén 2020. március 14-én a rendőrök kutatást tartottak, ennek során számítástechnikai eszközök mellett 5,64 gramm mennyiségű kábítószergyanús növényi származékokat is lefoglaltak.

J. Szabolcsot ezt követően gyanúsítottként hallgatták ki közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, a lefoglalt anyag szakértői vizsgálatára a nyomozók intézkedtek.

A (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az új koronavírus magyarországi megjelenését követően folyamatosan monitorozza az interneten a fertőzéssel kapcsolatos tartalmakat. Ennek a figyelemnek köszönhetően több sikeres felderítés is történt az elmúlt időszakban. A nyomozások olyan internetes oldalakon megjelentetett cikkekre, azok íróira és terjesztőire irányulnak, melyek az új koronavírussal kapcsolatban a köznyugalom megzavarására alkalmas módon valótlan állításokat tartalmaznak.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Újabb eredmény

A szlovák és magyar rendőrök ismételten együtt láttak el járőrszolgálatot.

 

Ki ismeri?

Szeméremsértés miatt keresik a gödöllői rendőrök a képeken látható férfit. Segítsen azonosítani!

 

Lezárták

Az 5205-ös út egy szakaszát teljes szélességében.