Óbudai lakásmaffia?

2021. 08. 04., sze - 14:07
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Itt vannak a tények.

Budapest III. kerületében lakótelepi lépcsőházakban kihelyezett szórólapok lakásmaffia tevékenységére figyelmeztetik a lakókat, mert állítólag több idős ember gyanús körülmények között elhunyt, miután eltartási szerződést kötöttek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra egy ilyen bejelentés érkezett. A BRFK az ügyben előkészítő eljárást indított, melynek célja annak megállapítása, hogy a bűncselekmény gyanúja fennáll-e, és így szükséges-e a nyomozás elrendelése. Az idős ember halálának körülményeit szakértők bevonásával vizsgálják, idegenkezűség gyanúja eddig nem merült fel.

Az óbudai lakosokat szórólapon figyelmeztető lakásszövetkezeti elnököt az előkészítő eljárás során a rendőrök meghallgatták. A sajtónyilatkozatokkal ellentétben konkrét információt nem, csak feltételezéseket hozott a nyomozóhatóság tudtára. Az előkészítő eljárásban ezt is ellenőrzik a nyomozók. A rendőrök az érintett lakótelepen adatgyűjtést  végeztek, csaknem kétszáz embert meghallgattak, de további, eltartási szerződéssel kapcsolatos gyanús halálesetről nem találtak adatot. Újra elővették a korábbi években természetes úton bekövetkezett halálesetek aktáit is, de egyelőre itt sem akadtak gyanús körülményekre.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy amennyiben bárkinek bűncselekményről, vagy annak akár a leghalványabb gyanúját felvető konkrét esetről van tudomása, haladéktalanul tegyen bejelentést bármelyik rendőri szervnél, hívja a 112-őt, vagy akár névtelensége megőrzése mellett a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámát!

Egy előnytelen szerződés megkötése ugyanakkor önmagában nem feltétlenül büntetőjogi kategória. A BRFK azt tanácsolja, hogy egy ilyen döntést csak jól átgondolva, hozzátartozókkal, barátokkal megbeszélve, lehetőleg saját ügyvéddel konzultálva, ingatlanszakértő véleményét kikérve hozzanak!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Emberölés miatt körözik

A budapesti rendőrök azonosították a XVI. kerületben elkövetett életellenes bűncselekmény feltételezett elkövetőjét.