Online csalásra szakosodott hálózatot kapcsoltak offline üzemmódba a BRFK gazdasági nyomozói

2023. 07. 14., p - 11:09
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Közel 45 millió forintot foglaltak le csomagküldő szolgálatos csalóktól a kiberbűnözés felderítésére szakosodott nyomozók, miután rajtaütöttek a csoporton Budapest egyik bevásárlóközpontjában.

Az elmúlt években az online felületeken vásárlók táborának növekedésével a fogyasztók pénzét kicsalni igyekvő elkövetők száma is drasztikus mértékben megugrott. Mára kijelenthető, hogy a csalások elkövetőinek jelentős hányada az interneten csap le a gyanútlan sértettekre. A növekvő tendencia, és a bűnelkövetők által alkalmazott új módszerek a gazdasági bűncselekményekre szakosodott rendőri egységeket is folyamatosan új metódusok alkalmazására késztetik, melyekkel a kibertérben veszik fel a harcok a csalások elkövetőivel.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya 2023. július 13-án feljelentés alapján rendelt el nyomozást egy közösségi oldalon megjelent hirdetésre jelentkező csaló ellen, aki vásárlást színlelve az eladó banki adatait akarta megszerezni.

A feljelentő hirdetésére az ismeretlen elkövető egy üzenetküldő alkalmazásban jelentkezett potenciális vásárlóként, és az üzenetváltás során azt állította, hogy az eladó terméket előre utalással kívánja fizetni, a szállítást pedig egy csomagküldő szolgáltatóval szeretné megoldani. A csaló ezt követően megírta, hogy megrendelte a szállítást a termékre, majd küldött egy adathalász linket a hirdetőnek. Azt állította, hogy amennyiben az eladó kitölti az űrlapon szereplő adatokat, akkor teljesül az utalás, és megkapja a termék vételárát. A link megnyitását követően a sértett egy olyan webfelületre jutott, ahol ki kellett választania saját számlavezető bankját, majd a gyanútlan eladó kitöltötte az űrlapot és megadta saját internetbankjának azonosító adatát és jelszavát.

A sértett azon túl, hogy banki adatainak elküldésével teljes hozzáférést biztosított a bankszámlájához, munkáltatója forint és euró számláját is elérhetővé tette az elkövető részére, mivel a cég rendelkezési jogosultságot biztosított ehhez a részére.

Az elkövető így hozzáfért a cég számláihoz. Először átvezetett az euró alapú bankszámláról a forint alapúra 50 millió forintot, majd az összeget részletekben több számlára tovább utalta; 15 millió forint egy magyar férfi, M. Dániel számlájára, míg szintén 15 millió forint egy ukrán állampolgár számlájára került. Az elkövető ezután még 20 millió forintot utalt egy gazdasági társaság számlájára, melyről a nyomozók megállapították, hogy az egy magyar férfihez, J. Lászlóhoz köthető.

A gazdasági társaság számláját az eljárás során tovább vizsgálták a nyomozók és kiderült, hogy arra utalták át egy másik, csalás áldozatává vált sértett pénzét is. A rendőrök a nyomozás során további sértetteket azonosítottak, és megállapították, hogy ezidáig az elkövetők hat sértettől összesen 62 millió forintot tudtak megszerezni.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya a nyomozás során szorosan együttműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat speciális kiberfelderítési egységével, melynek eredményeként azonosították a bűncselekménnyel összefüggésbe hozható elkövetői kört, akiket 2023. július 10-én egy belvárosi bevásárlóközpontban elfogtak. A nyomozók a rajtaütést megelőzően kiderítették, hogy a csalások elkövetésével gyanúsítható ukrán állampolgárokból álló csoport budapesti bevásárlóközpontokban, és azok környékén szervezi a csalás útján megszerzett összegek begyűjtését.

A kicsalt pénz fogadásához szükséges magyar pénzintézeteknél vezetett bankszámlák nyitásához az elkövetők strómanokat szerveztek be, akik az ukrán csoport tagjaival közösen vették fel a pénzt a bankszámlákról, majd pénzváltókban euróra, amerikai dollárra, valamint angol fontra váltották át, és továbbították a megbízóik részére.

A nyomozók az akció során négy magyar és négy ukrán állampolgárt állítottak elő, majd hallgattak ki gyanúsítottként pénzmosás miatt. A magyar állampolgárok közül ketten a strómanok beszervezéséért voltak felelősek. Az ukrán állampolgárok közül hárman a pénzváltásokat koordinálták, és átvették az átváltott pénzt.

A gazdasági nyomozók az információs rendszer felhasználásával elkövetett jelentős kárt okozó csalás miatt folytatott büntetőeljárásban a szervezéssel és koordinálással gyanúsítható öt elkövetőt őrizetbe vettek, a bíróság elrendelte letartóztatásukat. Hatodik társukat, egy ukrán állampolgárt bűnügyi felügyelet alá helyezték.

A rendőrök a nyomozás során tíz helyszínen tartottak kutatást, amelyek során 21 mobiltelefont, 31 bankkártyát, 953 ezer forintot, valamint 28 ezer eurót foglaltak le. A gazdasági nyomozók az eljárás során közel 45 millió forint kicsalt pénzt tudtak vagyonvisszaszerzés útján lefoglalni.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya a Nemzeti Védelmi Szolgálat speciális kiberfelderítési egységével a jövőben is együtt fog dolgozni az online csalások elleni küzdelemben.

A témához kapcsolódó megelőzési tájékoztatás itt érhető el.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a rabló

Két nőre is rátámadt az a miskolci férfi, akit azonosítottak, majd elfogtak a rendőrök.