Őrizetben az embercsempész

2020. 10. 25., v - 10:01
Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök Várpalota-Inota közelében fogták el a lengyel férfit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály II. Bűnüldözési Osztályának információi alapján a Várpalotai rendőrök a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival együttműködve a 8-as számú főúton, Várpalota-Inota határában állítottak meg egy lengyel rendszámú autót 2020. október 24-én 21 óra 5 perckor.

A lengyel sofőr a járművel Ausztria felé haladt, utasai magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok voltak. Az utasok Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A járművezetőt, továbbá az illegálisan az országban tartózkodó, magukat szír állampolgárnak valló férfiakat előállították a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra. A 28 éves lengyel sofőrt őrizetbe vették, és embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozók előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eredményes vadászat a vadászkürtért

A Győri Rendőrkapitányság a napokban zárta le egy 41 éves férfival szemben folytatott büntetőeljárását, aki Győrben egy vadászkürtöt talált és lopott el.

 

Nem várt belépő

Az üzlet megköttetett, de a dílert és több mint fél kiló drogot már az erzsébetvárosi rendőrök vitték el a kapualjból.

 

Akár balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizenhárom ittas, illetve két bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év nyolcadik hetében.

 

Nem járt sikerrel

Nyomozás indult annak a 36 éves férfinak az ügyében, aki hamis okmánnyal próbálta elhagyni az országot.