Pénzmosoda-hálózatot számoltak fel a BRFK kibernyomozói

2022. 05. 11., sze - 10:10
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Csalásokból származó pénz fogadására nyittattak bankszámlákat az elkövetők. A bűncselekményekkel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot. A budapesti rendőrök eljárásának eddig 27 gyanúsítottja van, a két feltételezett főszervezőt őrizetbe vették, egy embert köröznek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztálya üzletszerűen, információs rendszer felhasználásával elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntett és üzletszerűen, jelentős értékre elkövetett pénzmosás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást. Az egyelőre ismeretlen elkövetők internetalapú telefonhívásokkal úgy értek el több tucat embert, hogy azok telefonján egy pénzintézet központi telefonszáma jelent meg hívó félként. Mivel a sértettek meg voltak győződve, hogy saját bankjuktól hívták őket, a vonal másik végén az elkövetők könnyen rávették őket, hogy pénzt utaljanak egy megadott számlaszámra, vagy megadják banki adataikat – amelyek segítségével a csalók hozzáférhetnek bankszámláikhoz. A spoofing-ként ismert bűncselekménnyel okozott kár megközelíti a 60 millió forintot.

A BRFK nyomozása azt állapította meg, hogy a csalásokat és az abból származó hasznot elrejteni igyekvő pénzmosást más elkövetői kör hajtotta végre. A piszkos pénzek fogadására Kelet-Magyarországon nyitottak számlákat, ahonnan készpénzben vették fel az érkező összegeket. A budapesti nyomozók 2022. április 25-én és 26-án egy szervezett akcióban több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínen 15 feltételezett elkövetőn ütöttek rajta. Eddig összesen 27 embert gyanúsítanak pénzmosással, köztük a 24 éves B. Dezsőt és a 48 éves H. Zsoltot, akik a rendelkezésre álló adatok szerint nehéz anyagi körülmények között élő embereket tíz-húszezer forintért vettek rá pénzmosás elkövetésére a számlanyitással és a milliós összegek felvételével. A két férfit a BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály munkatársai őrizetbe vették, azóta letartóztatásba kerültek, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

A csalásokból befolyt pénzeket a beszervezők egy ukrán állampolgár részére adták át, aki ellen a bíróság európai elfogatóparancsot adott ki. A bűncselekmény többi elkövetője után folytatják a nyomozást. ​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Holttestet találtak Szegeden

A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei egy holttestet találtak Szegeden. A nyomozók vizsgálják az eset körülményeit.