Saját lebukásukat vették videóra

2022. 09. 15., cs - 11:18
Budapesti Rendőr-főkapitányság

Több mint egymillió forintos kárt okoztak azoknak a nemzetközi graffitis-csoportoknak a tagjai, akiket a budapesti rendőrök fogtak el. Az elkövetők fotókat, videókat készítettek az összefirkált metrószerelvényekről és magukról.

A fővárosi rendőrök néhány napon belül két olasz, két bolgár és egy spanyol fiatalt fogtak el, akik a rendelkezésre álló adatok szerint azért utaztak Budapestre, hogy telephelyeken álló metrókocsikat firkáljanak össze festékszóróval. Az egyik csapat 2022. szeptember 9-én éjszaka Újbudán, a következő két éjszakán pedig Kőbányán tört be a közlekedési vállalat telephelyeire, és feliratokkal fújták össze a metrókocsikat, amivel egymillió forintot meghaladó kárt okoztak. Közben mobiltelefonjaikkal fotókat készítettek, akaratukon kívül segítve ezzel a nyomozók munkáját. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság falfirka elhelyezésével elkövetett, nagyobb kárt okozó rongálás bűntett miatt folytatott eljárásában szeptember 11-én éjszaka az egyik közlekedési telephely közelében három feltételezett tettest fogtak el: egy 26 éves olasz férfit, egy 28 éves olasz nőt és egy 29 éves spanyol férfit, akinek kocsijában megtalálták az elkövetéshez használt festékszórókat és kesztyűket. A hotelszobájuk átkutatásakor a rendőrök tíz memóriakártyát is lefoglaltak, melyeken a helyszíneken készült fotók voltak. A gyanúsítottakat kihallgatásukat követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A IV. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei közben szeptember 11-ére virradóan a metró újpesti üzemi területén értek tetten egy 17 és egy 20 éves bolgár fiatalt, akik a megalapozott gyanú szerint ott firkálták a szerelvényeket. A fiúk videóra rögzítették, ahogy felfeszítik a szellőző ajtaját, bemásznak, majd ahogyan a graffitizés után menekülnek, mert a biztonsági őrök megzavarták őket. A felvétel azzal ér véget, ahogy a rendőrök karjaiba futnak. A bűncselekménnyel okozott kár 200 ezer forint, a IV. Kerületi Rendőrkapitányságon falfirka elhelyezésével elkövetett rongálás vétség miatt hallgatták ki a gyanúsítottakat.

Az esetleges további elkövetők azonosítása érdekében folytatott büntetőeljárás során a BRFK együttműködik a Budapesti Közlekedési Központtal.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

219

A borsodi rendőrök a napokban a 37-es számú főúton egy olyan gyorshajtót vontak ellenőrzés alá, aki jelentősen túllépte a sebességhatárt.

 

Rendőrkézen a kábítószer-kereskedő és a fogyasztói

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság és a Győri Rendőrkapitányság nyomozói, valamint a Győri Rendőrőrs és a Körzeti Megbízotti Alosztály állományának összehangolt munkája eredményeként sikerült azonosítani és elfogni négy férfit és egy nőt.

 

Eltűnt Halmosi László

Az idős férfit jelenleg is keresik a szekszárdi rendőrök. Kérjük, aki látta, értesítse a rendőrséget!