Súlyos csapást mértünk a drogterjesztőkre

2022. 10. 27., cs - 11:51
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Az elmúlt hetekben a rendőrség a legnagyobb drograzziáját tartotta. A termés: 600 millió forint értékű lefoglalt kábítószer. Ezen felül a fővárosi rendőrök 500 ezer adag, hígítástól függően 10-14 milliárd forint feketepiaci értékű drogot vontak ki a forgalomból. A rendőrök összesen 109 embert vettek őrizetbe. A témában 2022. október 27-én közös sajtótájékoztatót tartott az ORFK, NAV, KR NNI és a BRFK.

Az akcióról

A szeptember végétől október elejéig tartó, összehangolt, országos bűnügyi akciósorozat célja a kábítószerekkel, az új pszichoaktív anyagokkal, valamint a gyógyszerhamisítással kapcsolatos bűncselekmények felderítése, felszámolása és megelőzése, a terjesztői magatartás visszaszorítása volt.

A kábítószeres bűnözői köröket érintő csapásban több mint 2000 bűnügyes és egyenruhás rendőr vett részt az egész országban. A munka dandárját azok a civil ruhás nyomozók végezték, akik hosszas, kitartó megfigyelő és egyéb konspirációs tevékenységüknek köszönhetően összegyűjtötték azokat a bizonyítékokat, melyek alapján felszámolhatták a bűnbandákat. Bár tevékenységük az emberek számára láthatatlan, annak eredményei már annál kézzel foghatóbbak. Az akció számadatai önmagukért beszélnek.   

A rajtaütések eredményeként a nyomozók 226 ügyben 298 személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Közülük 109 embert vettek őrizetbe és 91 személynek elrendelte a bíróság a letartóztatását. A kutatások alkalmával többek között 435 tő kannabisznövényt, valamint 65 kg marihuánavirágzatot, illetve 10 kg amfetamin-típusú anyagot, 2 kg kokaint, 2 kg herbált, 3 kg katinon származékot, illetve több mint 11 kg ketamint foglaltak le. A lefoglalt kábítószerek feketepiaci összértéke közel 600 000 000 forint.

A nyomozók ezen túl találtak kisebb mennyiségben anabolikus szteroidot, fogyasztószert és potenciafokozó szereket is. A hatékony és összehangolt rajtaütéseknek köszönhetően közel 140 millió forint készpénzt, 28 millió forint értékben gépkocsit, 22 millió forint értékben ékszert, 23 millió forint értékben egyéb vagyontárgyakat, ezen túl egy éles és több gázriasztó fegyvert, illetve egy tablettázó- és daráló gépet is lefoglaltak.    

A rendőrök munkáját a Nemzeti Szakértői és Kutatói Központ konstruktivitásának köszönhetően több esetben azonnalos toxikológus- és vegyészszakértői vélemény segítette, gyorsítva ezzel a büntetőeljárások menetét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal történelmi ketaminfogása

Az akció során a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai három, Hollandiából érkező küldeményben több mint 10 kilogramm kábítószert találtak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A NAV pénzügyőrei folyamatosan ellenőrzik a repülőtér áruforgalmát, és szűrik a gyanús csomagokat. A csempészek a legkülönbözőbb helyekre próbálják elrejteni az árut: ezúttal az egyik küldeményben képkeretekből, két másikban pedig férfiingek csomagolásából került elő a rekordmennyiségű kábítószer.

Mindhárom csomag Hollandiából érkezett, és a pénzügyőrök, többek között nehéz súlyuk miatt fogtak gyanút. Az átvizsgáláskor kiderült, hogy az esküvői képek csomagolása összesen több mint három kilogramm (3023 gramm) barna, kristályos anyagot, MDMA-t rejt. A másik két csomagból, az ingek mellől majdnem négy-négy kilogramm (3874,66 és 3850,65 gramm) fehér, finomszemcsés, kristályos anyag, ketamin szóródott ki. Ekkora mennyiségű ketaminfogásra még nem volt példa a budapesti repülőtéren.

A NAV Repülőtéri Igazgatóságának munkatársai a küldeményeket zár alá vették, és kábítószer-birtoklás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tettek a rendőrségen.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda mérlege: 16 kilogramm kábítószer, 25 gyanúsított, több mint 29 millió elvont vagyon

Az akcióban részt vett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály valamennyi osztálya is. A rajtaütéseken összesen 456 rendőr vett részt. Munkájukat 7 jó szimatú szolgálati kutya segítette. Nekik köszönhetően összesen több mint 16 kilogramm kábítószert sikerült lefoglalni. Ezek többsége ketamin, de találtak a nyomozók extasyt, ethyl-hexedronet. marihuánát, kokaint, amfetamint, de még új pszichoaktív anyagnak számító 3 CMC-t is. A razzia során összesen 25 fő ellen indult büntetőeljárás kábítószer birtoklása, illetve kábítószer-kereskedelem miatt. A 25 gyanúsított közül 18 letartóztatásban várja ügye kimenetelét. Az akció holisztikus mivoltát támasztja alá, hogy a rövid idő ellenére összesen 41 szakértőkirendelés történt. A gyanúsítottaktól lefoglalt készpénz, valamint a különböző vagyontárgyak összértéke pedig megközelíti a 30 millió forintot.

Az elfogásokról és a nyomozásokról részletesen a KR NNI közleményében, ide kattintva olvashat.

Minden idők legnagyobb értékű kábítószerfogása Budapesten

A razzia heteiben minden idők legnagyobb értékű kábítószerfogása történt Budapesten a csepeli szabadkikötőben 2022. szeptember 7-én. Az egyik munkás vette észre, hogy egy Ecuadorban feladott konténer teteje megrongálódott. Meg akarták hegeszteni, ekkor vették észre, hogy gyanús csomagok vannak benne, ezért értesítették a rendőrséget. A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a szemle során 71 darab, egyenként körülbelül egykilós csomagot találtak, melyekről a szakértői vizsgálat kimutatta, hogy nagy tisztaságú kokaint tartalmaznak. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. Utcára kerülése előtt a kábítószert a bűnözők öt-hétszeresére hígították volna, tehát a fővárosi rendőrök a lefoglalással csaknem 500 ezer adag, hígítástól függően 10-14 milliárd forint feketepiaci értékű drogot vontak ki a forgalomból.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.