TikTok-on fenyegetőzött, terrorcselekmény miatt kell felelnie

2024. 05. 02., cs - 12:14
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Egy magyarországi mecset elleni támadást tervezett a 15 éves érdi fiú.

Egy külföldi partnerszolgálata értesítette a TEK-et április 29-én délelőtt arról, hogy Magyarország területén egy mecsetben tervezett támadásról észlelték ismeretlen személy bejegyzését egy videómegosztón. A TikTok-ra feltöltött hajnali bejegyzést egy újabb követte, amelyben a felhasználó arról adott tájékoztatást, hogy négyórányi autóbuszos utazása után a támadást élőben fogja közvetíteni.

A tragikus végkifejlet megelőzése érdekében a TEK a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe.

A TEK felderítői a jogszabályban biztosított eszközök és módszerek alkalmazásával pár óra alatt azonosították a felhasználót. A 15 éves érdi fiú közösségi platformjából egyértelműen kiderült, hogy követője annak az ausztrál férfinak, aki 2019 márciusában 51 embert ölt meg Új-Zélandon, mikor két mecsetet megtámadott és cselekményét élőben közvetítette.

A TEK műveleti egysége, valamint a KR NNI Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói  egy esetleges súlyos bűncselekmény megelőzését szem előtt tartva indultak el Kazincbarcikára, ahová – a TEK felderítői által megszerzett információk alapján – a fiú tartott egy menetrend szerinti autóbusszal. Mint kiderült, a barátnőjéhez ment, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra állították elő zaklatás miatt.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.  

Ezúton hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a különböző közösségi oldalakat használva legyenek figyelemmel arra, hogy könnyelmű kijelentéseiknek akár súlyos, jogi következményei is lehetnek. Az internet nem felejt. Ami egyszer oda felkerül, az ott is marad.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket, hogy egy esetleges tragédiát megelőzzenek. A világ bűnügyi tapasztalatai alapján a magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek. Nem engedhető meg, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön.  

Kérjük, aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal!

Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, kérjük, jelezze a hatóságok felé!

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Életmentés a hídon

Két bajai rendőr és mentős húzták vissza a hídra az öngyilkossággal fenyegetőző férfit.

 

Eltűnt Schofhauzer Ilona

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik az 56 éves hölgy megtalálása érdekében.

 

Kabátja alá rejtette

Két üveg whiskeyt és két doboz energiaitalt akart ellopni egy fiú Kazincbarcikán, egy szabadnapos rendőr fogta el.

 

Közlekedési balesetet okozhattak volna

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai tizennégy ittas sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év huszonnegyedik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.