Újabb orvos letartóztatásban költségvetési csalás gyanúja miatt

2022. 12. 21., sze - 13:24
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Közel félezer ortopéd cipőt írt fel ellenszolgáltatásért cserébe a budapesti ortopéd orvos. Az ezek után jogosulatlanul visszaigényelt összeg meghaladja a több tízmillió forintot. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján folytat büntetőeljárást bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt.

Az ügy eredményes felderítése érdekében az NVSZ és a KR NNI szorosan együttműködve folytatja a bűnszervezet további tagjainak beazonosítását. Így került sor 2022. december 19-én egy újabb ortopéd orvos elfogására. A budapesti férfit hajnalban lakásán fogták el a KR NNI nyomozói, majd otthonában és munkahelyén is kutatást tartottak; laptopját és mobiltelefonját lefoglalták. Vagyonvisszaszerzési eljárás keretében zárolták a bankszámláit.

Az eljárás során beszerzett bizonyítékok szerint, az orvos a gyógycipőket gyártó cégektől kapott ellenszolgáltatásért cserébe közel két éve összesen 454 társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati készítményt írt fel vényre. A november 8-án elfogott, és azóta letartóztatásban lévő üzletkötő az általa képviselt gyógyászati eszközgyártó cég vezetőinek tudtával, akik szintén letartóztatásban vannak, arra ösztönözte az orvost, hogy olyan gyógyászati segédeszközöket írjon fel, amelyekre a legmagasabb összegű támogatás igényelhető vissza. Ezeket az erősen deformált lábra készülő cipőket a legtöbb esetben egy lábra szokták felírni, majd elkészíteni, hiszen a betegeknek legtöbbször csak az egyik lába sérült. A gyanúsított azonban legtöbbször párban írta fel a gyógycipőket a nagyobb haszon reményében. Az orvosi vényeken szereplő betegek – mivel orvossal nem találkoztak – tisztában sem voltak azzal, hogy a kapott lábbelik gyógyászati segédeszközök. Akadt több olyan paciens is, akinek adataival egymás után többször is visszaéltek.

Az orvos által kiállított vényre való hivatkozással a gyártó cipőnként átlagban 50 000 forintos támogatási összeget igényelt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), amely ezen dokumentumok alapján összesen több mint 22 millió forintot utalt ki a cégnek.     

A nyomozók az orvost bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsították meg.

Kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, majd a Nógrád Megyei Főügyészségen előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására, melyet a bíróság elrendelt.

A most elfogott orvossal együtt az ügyben már 7 gyanúsított – 3 orvos, 3 cégvezető és egy üzletkötő - letartóztatását rendelte el az illetékes bíróság.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közlemény

A rendőrség garázdaság gyanúja miatt folytat eljárást a szolnoki kalandparkban történt gyermekbántalmazás kapcsán.

 

A törvény elől nem lehet elbújni

Több napig bujkált a rendőrök elől Gyöngyösorosziban az a két betörő, akik napokkal korábban egy raktárépületből szerszámokat lovasítottak meg.

 

Strandolás közben jött a hívás

A telefonos csalók nem állnak le a nyári szünetben sem. Folyamatosan próbálnak hozzáférni a gyanútlan emberek bankszámláihoz Zalában is. Sajnos még mindig nagyon sokszor járnak sikerrel!

 

Nyúlcipőt húzott, de hiába

Több lopást is elkövetett a közelmúltban egy 23 éves kecskeméti férfi, aki ugyan megpróbált elfutni a rendőrök elől, de hamar utolérték. Az ellopott értékeket megtalálták a nyomozók és visszaadták a tulajdonosoknak.

 

Keressük Érsek Sándort

Az Ózdi Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 54 éves férfi eltünése ügyében.